Hlavní jídla
Příspěvky
Houbovo-bramborové kari
1 lžíce olivového oleje, 1 cibule nasekaná nahrubo, 1 velký brambor, 1 lilek, 250 g hlívy, 2 lžíce kari pasty, 150 ml zeleninového bujonu, 1x 400ml konzerva kokosového mléka, sůl, čerstvý koriandr...
Pohanka s mrkví, brokolici a jogurtovým dresinkem
Pohanku uvaříme dle základního návodu. V jiném hrnci podusíme na oleji se solí kolečka mrkve a brokolici rozebranou na malé kousky a ochutíme bazalkou. Poté oboje smícháme a přelijeme dresinkem, který jsme připravili z bílého jogurtu, olivového oleje, lisovaného česneku, trochy soli, oregana, citrónové šťávy či jablečného octa a podle chuti dosladili cukrem.
Houbový kuba
250 g krup, několik lžic oleje, 2 hrsti sušených hub, 1 malá cibule, tlučený kmín, sůl, česnek dle chuti, špetka majoránky...
Kroupové karbanátky
200 g krup, 1 vejce, ½ cibule, 1 stroužek česneku, olej, strouhanka, sůl, majoránka...
Růžičková kapusta se strouhankou
200 g růžičkové kapusty, 50 g strouhanky, 80 g másla, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, pepř...
Rybí filé na celeru
4 plátky rybího filé, ½ bulvy celeru, 1 větší cibule, 1 větší mrkev, 5 lžic zakysané smetany, 1 lžíce másla, 1 lžíce ostré hořčice (dijonské), olej, mletý pepř, sůl, nať celeru nebo petrželka na ozdobení…
Tofu ve vinném těstíčku
600 g přírodního tofu, 200 ml bílého vína, 60 g hladké mouky, 1 lžíce mleté papriky, mletý pepř, sůl, olej na smažení, citronová šťáva...
Karbanátky z tofu
2 balíčky uzeného tofu (400–500 g), 2 cibule, 2 mrkve, sojová omáčka, česnek dle chuti, olej na smažení...
Cizrnové kari
200 g suché cizrny (nebo 2 konzervy), 2 větší cibule, 4 stroužky česneku, sůl, olej, po 1 lžičce mletého římského kmínu, sladké papriky, kurkumy, mletého koriandru a koření garam masala, špetka čili, 400 g loupaných rajčat v konzervě...
Zeleninové soté s uzeným tofu
400 g uzeného tofu, 100 g čerstvých hub shiitake nebo hlívy, 250 g kořenové zeleniny (směs mrkve, celeru a petržele), 200 g cibule, 300 g pórku, 30 ml sojové omáčky, 10 ml rýžového octa, 120 ml zeleninového vývaru nebo vody, 1 lžička cukru
Zelenina s tofu (Matar alu tarkari)
2 lžíce rostlinného oleje, 6 hřebíčků, 2 smotky skořice (7,5 cm), ½ lžičky mletého kardamomu, 3 bobkové listy, 4 brambory oloupané a nakrájené na kostky, 300 g vyloupaného čerstvého hrášku, 1 lžička kurkumy, 300 ml vody, 4 středně velká rajčata omytá a rozčtvrcená, 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru, ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku, ½ lžičky třtinového cukru, 2 lžičky soli, 150 ml zakysané smetany, 1 lžíce nakrájených koriandrových listů nebo petrželky, 70 g mandlí, 200 g tofu nebo panýru...
Houby s tarhoňou
300 g lesních hub, 250 g tarhoni, 1 malá cibule, 2 lžičky uzené papriky, olej, sůl, majoránka, libeček, pepř, kmín...
Papriky zapečené s mozzarellou
2 podlouhlé červené papriky, olivový olej, 250 g mozzarelly, 3–4 lžíce černých oliv, 1 lžíce čerstvého oregana, 2 stroužky česneku, sůl, pepř...
Brambory z plechu
1 kg malých nových brambor, 2 hrsti černých oliv, pár snítek rozmarýnu, svazek tymiánu, palice česneku, sůl, pepř, šťáva z půlky citronu, 7 lžic olivového oleje...
Houbová omáčka s vínem
2 lžíce másla, 1 šalotka nakrájená nadrobno, 400 g čerstvých hub očištěných a nakrájených na kousky, 2 lžíce hladké mouky, 100 ml suchého bílého vína, 300 ml zeleninového nebo houbového vývaru, 100 ml smetany ke šlehání, sůl a čerstvě namletý pepř, špetka muškátového oříšku...