Jdi na obsah Jdi na menu

Hlavní jídla

Příspěvky

Zeleninové kari

2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 2 brambory, 4 mrkve, 2 petržele, 2 lžíce koření kari, ¾ l zeleninového vývaru, 200 g červené čočky, hrst čerstvého koriandru, 200 g bílého jogurtu, libanonský chléb jako příloha...

 
27. 1. 2017 | | Rubrika: Zelenina

Čočka ve víně

250 g čočky, 1 kostka zeleninového bujónu, 250 ml vody, 150 ml červeného vína, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 červená paprika, 3 lžíce slunečnicového oleje...

 
13. 1. 2017 | | Rubrika: Luštěniny

Fazolová kaše

Fazole uvaříme zcela doměkka. Scedíme a ještě horké propasírujeme. Do fazolové kaše nalijeme olivový olej anebo v oleji smaženou cibulku, přidáme prolisovaný česnek, mletý pepř, papriku a sůl; anebo přidáme mléko, máslo, pepř a sůl. Dobře rozmícháme nebo rozmixujeme.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Luštěniny

Sladká vločková kaše

Přivedeme k varu lehce osolené mléko. Vmícháme ovesné vločky rozmixované na prášek a cukr podle chuti. Vaříme a stále mícháme, dokud kaše vařením nezhoustne.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Sladká

Dušená mrkev

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme mrkev nakrájenou na kolečka a osmahneme. Osolíme, trošku podlijeme vodou a dusíme téměř doměkka. Zaprášíme moukou, dobře rozmícháme a necháme chvíli dusit.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Cibulové smaženky

Cibuli nakrájíme příčně na silnější kroužky. Připravíme těstíčko z mouky, vejce, mléka (anebo bílého vína) a soli, kroužky do něj namáčíme a smažíme.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Zadělávaná kapusta

Nakrájenou hlávkovou kapustu (nebo očištěné růžičky nebo nakrájené listy kadeřávku) uvaříme v minimálním množství vody nebo v páře. Usmažíme tmavší cibulovou jíšku, rozředíme vodou, přidáme kostku vývaru, mletý kmín a rozetřený česnek. Uvedeme do varu, přidáme kapustu a chvilku povaříme.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Těstoviny s kečupovou omáčkou

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku. Můžeme přidat uvařenou sójovou drť nebo nakrájené sójové kostky a osmahnout. Přidáme kečup, vegetu, prolisovaný česnek, zředíme vodou, přidáme bujón nebo Vegetu a povaříme. Podáváme na těstovinách posypané nastrouhaným sýrem.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Těstoviny

Zapečené brambory s listovým špenátem (mangoldem) a omáčkou

Brambory nakrájíme na plátky a předvaříme ve slané vodě; špenát (pokrájené čepele mangoldu) blanšírujeme. Obojí dáme do vymazaného pekáče. Uvaříme si cibulovou jíšku, zředíme ji mlékem, dochutíme solí, pepřem, mletým kmínem a muškátovým oříškem, můžeme do ní zamíchat část nastrouhaného sýra. Omáčkou přelijeme brambory se špenátem, posypeme strouhaným sýrem a odkryté upečeme.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Brambory

Bramboráky

800 g brambor, 1 vejce, 60 g hladké mouky, 4 stroužky česneku, sůl, hrst majoránky, mletý černý pepř, olej...

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Brambory

Smaženky z hrachové kaše

Do hrachové kaše vmícháme vejce a zahustíme strouhankou, případně dochutíme. Tvarujeme nugetky, obalujeme je ve strouhance a smažíme.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Luštěniny

Čočka s kořenovou zeleninou

Čočku přes noc namočíme. Vyměníme vodu a uvaříme téměř doměkka. Nakrájenou či nastrouhanou kořenovou zeleninu osmahneme s cibulí na oleji, přidáme čočku a zeleninový bujón a okořeníme majoránkou. Dodusíme a ke konci přidáme vinný ocet či citronovou šťávu a rozdrcený česnek.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Luštěniny

Gratinované cukety s bramborami

500 g brambor, 2 cukety, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce másla, 125 ml šlehačky, 1 kávová lžička mleté červené papriky, pepř, sůl...

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Polenta – základní příprava

Na 250 g hrubozrnné polenty přivedeme k varu asi 1,5 l tekutiny (bude z toho asi 5 porcí). Do vroucí tekutiny pomalu zašleháme polentu. Plamen stáhneme na minimum, přiklopíme a každých 5 minut promícháme, dokud se polenta nezačne oddělovat od stěn nádoby (asi 40 minut). Dochutíme...

 
14. 6. 2016 | | Rubrika: Přílohy

Salsa verde

1–2 stroužky česneku, 1 lžíce kaparů, 4 filety ančoviček, 2 hrsti plocholisté petržele, hrst bazalky, 1–2 lžíce limetkové šťávy, 5–7 lžic olivového oleje, hrubá sůl a pepř

 
13. 6. 2016 | | Rubrika: Těstoviny