Hlavní jídla
Příspěvky
Sójové plátky na zelenině s kari a smetanou
120 g sójových plátků, 2 lžíce másla, ½ kostky bujónu, 450 g směsi mražené zeleniny (s kukuřicí, brokolicí...), 1,5 dl smetany, 1 lžička koření kari, sůl...
Mungo se zeleninou na kari
200 g uvařených fazolí mungo, 3 mrkve, ½ celeru, 1 cibule, 4 rajčata, 2 lžíce másla, kari koření, sůl, bílý pepř, 100 ml zeleninového vývaru, 200 ml smetany...
Kedlubny v mléčné omáčce
1 velký kedluben, 2 lžíce másla, 1 střední cibule, 1 čajová lžička sladké papriky, 1 kávová lžička muškátového květu, ¼ I mléka, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř...
Italské brambory
Brambory uvaříme ve slupce. Oloupeme a nakrájíme je kráječem na kostičky. Těstoviny uvaříme v osolené vodě a nedokonale scedíme. Vmícháme do nich olivový olej, prolisovaný česnek, brambory, rajčatový protlak, oregano, olivy, sůl a pepř a prohřejeme. Na talíři posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem.
Hokkaidová kaše
Hokkaido nakrájíme na kostky a uvaříme v páře. Když se začne rozpadat, rozmixujeme ho na kaši. Přidáme máslo a mléko a okořeníme solí a muškátovým oříškem, případně i kořením kari. Necháme ještě jednou za stálého míchání přejít varem.
Hokkaido zapečené
Hokkaido rozpůlíme, rozkrájíme na asi centimetr silné půlměsíce. Naskládáme je jako střešní tašky do olejem vymazaného pekáče a při 220 °C pečeme tak dlouho, až budeme moci kůru propíchnout. Okořeníme solí a čerstvě umletým pepřem, ozdobíme petrželkou.
Dýňové rizoto
1 kg dýně Hokkaido, 3 lžíce olivového oleje, malý svazek šalvěje, 240 g kulatozrnné rýže, asi ½ l zeleninového vývaru, 50 g másla, 1 cibule, 1 malá sklenička bílého vína, 50 g parmazánu + na posypání...
Arabský chléb pita s brokolicí
1 brokolice, 1 balíček (5 kusů) arabského chleba pita, 100 g sýra na strouhání (například Madelandu), 2 vejce, 2 stroužky česneku, špetka mletého koriandru, špetka kurkumy, sůl...
Květáková pánev
1 malý květák, 500 g brambor, 1 velká cibule, 2 lžíce oleje, 125 ml zeleninového vývaru, 1 lžička kmínu, 4 vejce, sladká mletá paprika, pepř, sůl...
Lilky po parmsku
2 střední lilky, 800 g měkkých rajčat, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 150 g plátkového sýra, 100 g strouhaného sýra, pár lístků bazalky (nebo 1 lžička sušené), olej podle potřeby, sůl, pepř...
Pórkový nákyp s bylinami
150 g pórku (jen bílé části) v jemných proužcích, 1 středně velká drobně nakrájená cibule, 25 g másla, 2 vejce, 100 ml smetany, 50 ml mléka, 2 lžíce nastrouhaného parmezánu, 1 čajová lžička jemně nařezané petrželky, 1 čajová lžička jemně nakrájeného rozmarýnu, sůl, pepř...
Řapíkatý celer zapečený s bešamelem
500 g řapíkatého celeru, 3 vejce, 50 g tvrdého sýra, 150 ml smetany, 2 lžičky hladké mouky, 1 lžíce másla, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy, sůl, pepř...
Kapusta z jednoho hrnce
½ hlávkové kapusty, 300 g růžičkové kapusty, 3 brambory, 100 g kořenové zeleniny, 400 g rajčat, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 250–300 ml zeleninového vývaru, 2 bobkové listy, několik lístků bazalky (nebo 1 lžička sušené), 2 lžíce oleje, sůl, pepř, kopr...
Pečený lilek plněný kuskusem
150 g kuskusu, asi 200 ml zeleninového vývaru, 40 g sušených hub, 2 středně velké lilky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 3 rajčata, 250 g ovčího sýra, sůl, drcený černý pepř, kari, mletý kmín, 600 g drcených rajčat v konzervě, 100 ml bílého vína, snítka čerstvé bazalky na ozdobení...
Zapečená kapusta s fazolemi
200 g hlávkové kapusty nebo kadeřávku, 200 g nových brambor, 100 ml mléka, 200 g vařených velkých bílých fazolí, 100 g eidamu, 2 stroužky česneku, sůl, barevný pepř, olivový olej...