Jdi na obsah Jdi na menu

Hlavní jídla

Příspěvky

Filé na houbách

Rybí filé, nové koření, bobkový list, tymián, rajčatový protlak, čerstvé nebo mražené houby, strouhaný sýr, sůl...

 
26. 5. 2016 | | Rubrika: Ryby

Ryba na singapurský způsob

600 g rybího filé, 1 velká cibule, 1 lžička karí, 100 g konzervovaného ananasu, 100 g konzervovaných mandarinek, 100 g jedlých kaštanů kaštanů (lze nahradit bambusovými výhonky), 1 lžíce škrobové moučky, 1 citron, sůl, glutasol, olej na smažení
Těstíčko: 5 lžic hladké mouky, 1 vejce, 6 lžic bílého vína, sůl, pepř...

 
26. 5. 2016 | | Rubrika: Ryby

Tarhoňa – základní příprava

Tarhoňu nasucho opražíme v hrnci do světle růžova. Přidáme trošku oleje, promícháme a krátce opražíme do světle hněda. Zalijeme studenou vodou, které je o polovinu více než je objem tarhoni. Osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu. Přepneme plotýnku na nejnižší stupeň, přikryjeme a necháme asi 20 minut dojít.

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Přílohy

Chlebník

300 g tvrdšího chleba, 500 g oloupaných jablek, 100 g másla, trochu mleté skořice, rozinky, posekané ořechy, cukr moučka...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Sladká

Indická rýžová směs s ovocem a kari

200 g dlouhozrnné rýže, 2 jablka, 1 banán, 1 lžíce medu, 2 lžíce rozinek, 1 lžíce másla, kari, sůl...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Obiloviny

Zapečené vločky s rajčaty

200 g ovesných vloček, 300 ml horkého vývaru, 800 g rajčat, 2 lžíce olivového oleje, sůl, 4 vejce, 1 lžíce Vegety, špetka mletého pepře, 200 g tvrdého sýra...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Obiloviny

Cizrnový guláš se zeleninou

400 g konzervované nebo předem uvařené cizrny i s nálevem, 3 lžíce olivového oleje, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce mleté sladké papriky, 2 velké brambory, 2 mrkve, ¼ středního celeru, 2 kostky bujónu, 1 pálivá paprička zbavená semen a posekaná, 1 lžička drceného kmínu, sůl, 1 lžíce sušené majoránky...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Luštěniny

Cisója

Sójové kostky, cizrna, rajčata, paprika, cibule, sůl, trocha cukru, olej, zeleninový bujón, sójová omáčka...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Luštěniny

Cizrna po italsku

1 středně velká cuketa, 3 rajčata, 1 konzerva cizrny, 1½ lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, petrželka, citronová šťáva...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Luštěniny

Čočka s rýží po indicku

250 g rýže, 250 g čočky, 1–2 větší cibule, 50 g másla, několik plátků zeleného čerstvého zázvoru, zrnkový pepř a hřebíček podle chuti, 1 nebo 2 bobkové listy, kousek skořice a sůl...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Luštěniny

Cizrna na paprice

300 g suché cizrny, 1 bobkový list, 2 lžičky sušeného oregana a/nebo majoránky, 1–2 lžíce slunečnicového oleje, 2 cibule nakrájené nadrobno, 1 vrchovatá lžíce sladké papriky, 1 vrchovatá lžička hladké mouky, 2 kostky zeleninového bujónu, 200 ml mléka (nebo smetany), sůl, příp. 1 pórek nakrájený našikmo a šťáva z citronu...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Luštěniny

Koprovka

Svazek čerstvého kopru, 2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 500 ml vývaru z masa nebo kostí, 200 ml mléka, sůl, ocet, cukr, 200–250 ml smetany…

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Omáčky

Karbanátky z hlívy

500 g hlív (nebo jiných čerstvých hub), 1 vejce, 30 g cibule, 20 g tuku, pepř, sůl, kmín, majoránka, stroužek česneku, 150 g strouhanky, 150 g sádla nebo oleje na smažení...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Houby

Bylinkové brambory se směsí sýrů

1 kg nových brambor, 250 g směsi strouhaných sýrů (niva, eidam, čedar, uzený, balkánský), svazek čerstvých bylinek, 1 lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje, kmín, mletý pepř, sůl...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Brambory

Bramborové rösti

750 g brambor, 1 cibule, 5 lžic oleje, 40 g slaniny, sůl…

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Přílohy