Hlavní jídla
Příspěvky
Filé na houbách
Rybí filé, nové koření, bobkový list, tymián, rajčatový protlak, čerstvé nebo mražené houby, strouhaný sýr, sůl...
Ryba na singapurský způsob
600 g rybího filé, 1 velká cibule, 1 lžička karí, 100 g konzervovaného ananasu, 100 g konzervovaných mandarinek, 100 g jedlých kaštanů kaštanů (lze nahradit bambusovými výhonky), 1 lžíce škrobové moučky, 1 citron, sůl, glutasol, olej na smažení
Těstíčko: 5 lžic hladké mouky, 1 vejce, 6 lžic bílého vína, sůl, pepř...
Tarhoňa – základní příprava
Tarhoňu nasucho opražíme v hrnci do světle růžova. Přidáme trošku oleje, promícháme a krátce opražíme do světle hněda. Zalijeme studenou vodou, které je o polovinu více než je objem tarhoni. Osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu. Přepneme plotýnku na nejnižší stupeň, přikryjeme a necháme asi 20 minut dojít.
Chlebník
300 g tvrdšího chleba, 500 g oloupaných jablek, 100 g másla, trochu mleté skořice, rozinky, posekané ořechy, cukr moučka...
Indická rýžová směs s ovocem a kari
200 g dlouhozrnné rýže, 2 jablka, 1 banán, 1 lžíce medu, 2 lžíce rozinek, 1 lžíce másla, kari, sůl...
Zapečené vločky s rajčaty
200 g ovesných vloček, 300 ml horkého vývaru, 800 g rajčat, 2 lžíce olivového oleje, sůl, 4 vejce, 1 lžíce Vegety, špetka mletého pepře, 200 g tvrdého sýra...
Cizrnový guláš se zeleninou
400 g konzervované nebo předem uvařené cizrny i s nálevem, 3 lžíce olivového oleje, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce mleté sladké papriky, 2 velké brambory, 2 mrkve, ¼ středního celeru, 2 kostky bujónu, 1 pálivá paprička zbavená semen a posekaná, 1 lžička drceného kmínu, sůl, 1 lžíce sušené majoránky...
Cisója
Sójové kostky, cizrna, rajčata, paprika, cibule, sůl, trocha cukru, olej, zeleninový bujón, sójová omáčka...
Cizrna po italsku
1 středně velká cuketa, 3 rajčata, 1 konzerva cizrny, 1½ lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, petrželka, citronová šťáva...
Čočka s rýží po indicku
250 g rýže, 250 g čočky, 1–2 větší cibule, 50 g másla, několik plátků zeleného čerstvého zázvoru, zrnkový pepř a hřebíček podle chuti, 1 nebo 2 bobkové listy, kousek skořice a sůl...
Cizrna na paprice
300 g suché cizrny, 1 bobkový list, 2 lžičky sušeného oregana a/nebo majoránky, 1–2 lžíce slunečnicového oleje, 2 cibule nakrájené nadrobno, 1 vrchovatá lžíce sladké papriky, 1 vrchovatá lžička hladké mouky, 2 kostky zeleninového bujónu, 200 ml mléka (nebo smetany), sůl, příp. 1 pórek nakrájený našikmo a šťáva z citronu...
Koprovka
Svazek čerstvého kopru, 2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 500 ml vývaru z masa nebo kostí, 200 ml mléka, sůl, ocet, cukr, 200–250 ml smetany…
Karbanátky z hlívy
500 g hlív (nebo jiných čerstvých hub), 1 vejce, 30 g cibule, 20 g tuku, pepř, sůl, kmín, majoránka, stroužek česneku, 150 g strouhanky, 150 g sádla nebo oleje na smažení...
Bylinkové brambory se směsí sýrů
1 kg nových brambor, 250 g směsi strouhaných sýrů (niva, eidam, čedar, uzený, balkánský), svazek čerstvých bylinek, 1 lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje, kmín, mletý pepř, sůl...
Bramborové rösti
750 g brambor, 1 cibule, 5 lžic oleje, 40 g slaniny, sůl…