Hlavní jídla
Příspěvky
Gnocchi z plechu s letní zeleninou
500 g gnocchů, 250 g třešňových rajčat, ½ konzervy kukuřice, ½ svazku chřestu, 1 menší cuketa, 1 červená cibule, 50 ml olivového oleje, sůl, černý pepř, 4 stroužky česneku, čerstvě strouhaný parmazán a čerstvé listy bazalky k servírování...
Čočka s kroupami
V jednom kastrůlku uvaříme čočku s trochou majoránky doměkka, v druhém kroupy. Obojí smícháme, osolíme, opepříme, omastíme olejem a případně posypeme smaženou cibulkou. Podáváme s nakládanou zeleninou nebo zeleninovým salátem.
Lilková parmigiana s mozzarellou
2 menší nebo 1 větší lilek, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 600 g rajčat z plechovky, 2 lžičky sušeného oregana, sůl, pepř, 250 g mozzarelly, 50 g parmazánu, 1 hrst bazalky...
Cuketové čtverečky
600–700 g cukety v neočištěném stavu, 2 vejce, 125 g mozzarelly, 30 g strouhaného parmazánu, 125 g tvrdého sýra na strouhání, 1 lžička soli...
Cizrna à la míchaná vejce
250 g suché cizrny, 1 červená paprika, 1 větší cibule, 3 lžíce tahini, 2 lžíce oleje, 2 lžičky mletého koriandru, 1 lžička mletého římského kmínu, 1 lžička sušeného česneku, špetka kajenské papriky, špetka mletého pepře, 2 lžičky sušeného tymiánu, asi 1 lžička soli...
Omáčka z pečených paprik na těstoviny
4 červené kapie, sůl, 4 lžíce olivového oleje, 110 g strouhaného sýra typu parmazán, 50 g přírodních ořechů kešu, 1 stroužek česneku, pepř, 1 hrst čerstvé bazalky...
Pečené brambory
Menší brambory omyjeme a podélně rozkrájíme. Řezné plochy posypeme jemnou solí a vždy dvě o sebe třeme až do pěny. Na plechu upečeme v troubě na 200 ºC.
Těstoviny s lososem
350 g těstovin fettuccine nebo tagliatelle, 250 g lososa (nemusí být vcelku), 40 g másla, 1 kelímek 33 % smetany, 100 ml suchého bílého vína, 2 lžíce sekaných jader vlašských ořechů, 2 lžíce petrželové natě, 1 lžíce čerstvé bazalky, šafrán, pepř, sůl...
Lokše
600 g brambor typu C, 200 g hladké mouky, 1 lžička soli, rozpuštěné sádlo nebo máslo na potření...
Šoulet z fazolí adzuki
200 g cibule, 150 g fazolek adzuki, 150 g krup, 1 lžíce oleje, 1 stroužek česneku, sůl, 2 lžíce sójové omáčky,1 lžička sušené majoránky, ¼ lžičky mletého zázvoru...
Moravské fazole se sušenými švestkami
350 g bílých fazolí, 60 g másla, 20 g hladké mouky, 120 g sušených švestek, sůl, ocet...
Podkrkonošské bramborové placky
500 g brambor, 200 g hrubé mouky, sůl, olej...
Granátnický pochod
750 g brambor, 200 g flíčků, 1 velká cibule, 50 g oleje, 1 lžička sladké papriky, sůl, kmín, trochu másla...
Kapusta dušená s rýží a houbami
800 g kapusty, 150 g rýže, 150 g čerstvých hub, 3 lžíce oleje, 60 g cibule, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, majoránka, zeleninový bujón v kostce...
Kapustový nákyp
600 g kapusty, 4 vejce, 50 g oleje + na vymazání, 40 g mouky, 3 lžíce smetany, 1 kostka zeleninového bujónu, 2 lžíce strouhanky, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, petrželka...