Hlavní jídla
Příspěvky
Těstoviny s fazolkami a paprikou
500 g krátkých těstovin, 2 barevné papriky, 200 g zelených fazolek, 2 stroužky česneku, 1 malá konzerva rajčatového protlaku, hrst čerstvých bazalkových listů, olivový olej, 1 pálivá paprička, sůl, strouhaný sýr na posypání…
Kurkumová omáčka s fazolemi
1 hrnek vařených fazolí, 1 petržel, 1 menší pórek, kousek celeru, 1 lžička kmínu, 1 špetka bílého pepře, ½ lžičky kurkumy, 1 kostka zeleninového bujónu, 2 lžíce hladké mouky…
Jáhlové rizoto
200 g jáhel, 3 barevné papriky, 1 velká cibule, 3 rajčata, olej, sůl, pepř, majoránka, čerstvá pažitka, strouhaný sýr…
Těstoviny se šalvějí
Na pánev dáme trochu olivového oleje a másla, přidáme čerstvě natrhané lístky šalvěje, několik sekund mícháme, přisypeme uvařené těstoviny, několikrát protřepeme pánví, vypneme a hustě posypeme parmazánem.
Portugalská rýže s tuňákem
250 g rýže, 1 cibule, olivový olej, zeleninový vývar podle potřeby, sůl a černý pepř podle chuti, 185g konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 320g sklenice naložených kapií nakrájených na nudličky, 16 černých oliv, kopr a plátky citrónu na ozdobení…
Penne alla puttanesca
500 g těstovin (nejlépe penne), 800 g loupaných rajčat, 4 stroužky česneku, 50 g kaparů, 100 g černých oliv, 3 ančovičky v oleji, 1 dl olivového oleje, hrst čerstvé petrželky, 1 lžička oregana, 1 pálivá paprička, 50 g strouhaného ovčího sýra (pecorino), sůl…
Cizrna po královsku
Cizrna, cibule, mrkev, petržel, celer, škrob, tymián, Vegeta, sůl, med, citrónová šťáva…
Těstoviny s cuketou
Lehce osmahneme nakrájenou cibuli na másle a olivovém oleji, přidáme nasekané cukety, trochu česneku a hodně petrželky, případně i rozdrcenou pálivou papričku. Osolíme, opepříme a dusíme, dokud není cuketa sklovitá. Vsypeme uvařené těstoviny, protřepeme a posypeme parmazánem.
Zelený chřest po vídeňsku
Chřest omyjeme, ulámeme mu dřevnaté konce a posledních několik centimetrů oloupeme. Uvaříme ho asi 10 minut ve slané vodě. (Ve vodě pak vyvaříme nakrájené dřevnaté konce a slupky a použijeme ji jako vývar.) Podáváme ho posypaný strouhankou osmahnutou na másle a přelitý rozpuštěným máslem.
Špaldová směs s cizrnou a sušenými švestkami
100 g cizrny a 200 g špaldových zrn necháme přes noc oddělěně namočené ve vodě a pak je též odděleně uvaříme do měkka. 6 sušených švestek a 1 lžičku rozinek zalijeme 6 lžícemi bílého vína. Na sezamovém oleji zpěníme 2 nakrájené cibule, přidáme 1 menší nastrouhaný celer a 1 nastrouhanou mrkev. Všechno chvíli restujeme, přidáme uvařenou cizrnu a špaldu, rozinky a švestky pokrájené na nudličky, podlijeme vývarem a dusíme asi 10 minut. Nakonec přidáme zelenou petrželku a případně dosolíme.
Lasagne se zeleninou
1 balíček lasagní, hrst sušených rajčat, 3 cukety, 2 cibule, česnek dle chuti, sůl, olivový olej, 400 g plátkového sýra (například Gouda)…
Zeleninové lasagne
2 cukety nebo 2 lilky, 200 g lasagní, strouhaný sýr, máslo na vymazání
Na rajčatovou omáčku: 2 lžíce olivového oleje, 1 menší cibule, 1 konzerva loupaných rajčat, 1 velká konzerva rajčatového protlaku, 3 stroužky česneku, 1 lžíce cukru, sůl
Na bešamel: 40 g másla, hladká mouka, ½ litru mléka, sůl, pepř, muškátový květ...
Succotash
300 g vařených bílých fazolí, 300 g konzervované kukuřice, 250 g zelených fazolek, 2 dl zeleninového vývaru, 1 cibule, 1 větší masité rajče, 1 menší červená paprika, 30 g másla, mletý pepř, sůl…
Těstoviny s tuňákem
400 g špaget nebo těstovin linguine, 200 g tuňáka ve vlastní šťávě či oleji (čistá hmotnost), 1 menší červená cibule, ½ citronu, 2 lžíce olivového oleje (částečně můžeme nahradit olejem z tuňáka), svazeček kopru, sůl, pepř…
Jihočeská lepenice
1 kg brambor, 2 velké cibule, 400 g kysaného zelí, 3 lžíce oleje, kousek másla, sůl, pepř…