Luštěniny
Příspěvky
Fazole alla puttanesca
1 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, 2 lžíce kapary, 4 lžíce černých oliv, 4 feferonky (nemusí být), 400 g oloupaných a nadrobno nakrájených rajčat (nebo konzerva rajčat), 600 g uvařených bílých fazolí (nebo 2 konzervy), hrst nasekané petrželové natě...
Čočka ve víně
250 g čočky, 1 kostka zeleninového bujónu, 250 ml vody, 150 ml červeného vína, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 červená paprika, 3 lžíce slunečnicového oleje...
Fazolová kaše
Fazole uvaříme zcela doměkka. Scedíme a ještě horké propasírujeme. Do fazolové kaše nalijeme olivový olej anebo v oleji smaženou cibulku, přidáme prolisovaný česnek, mletý pepř, papriku a sůl; anebo přidáme mléko, máslo, pepř a sůl. Dobře rozmícháme nebo rozmixujeme.
Smaženky z hrachové kaše
Do hrachové kaše vmícháme vejce a zahustíme strouhankou, případně dochutíme. Tvarujeme nugetky, obalujeme je ve strouhance a smažíme.
Čočka s kořenovou zeleninou
Čočku přes noc namočíme. Vyměníme vodu a uvaříme téměř doměkka. Nakrájenou či nastrouhanou kořenovou zeleninu osmahneme s cibulí na oleji, přidáme čočku a zeleninový bujón a okořeníme majoránkou. Dodusíme a ke konci přidáme vinný ocet či citronovou šťávu a rozdrcený česnek.
Mungo se zeleninou na kari
200 g uvařených fazolí mungo, 3 mrkve, ½ celeru, 1 cibule, 4 rajčata, 2 lžíce másla, kari koření, sůl, bílý pepř, 100 ml zeleninového vývaru, 200 ml smetany...
Cizrnový guláš se zeleninou
400 g konzervované nebo předem uvařené cizrny i s nálevem, 3 lžíce olivového oleje, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce mleté sladké papriky, 2 velké brambory, 2 mrkve, ¼ středního celeru, 2 kostky bujónu, 1 pálivá paprička zbavená semen a posekaná, 1 lžička drceného kmínu, sůl, 1 lžíce sušené majoránky...
Cisója
Sójové kostky, cizrna, rajčata, paprika, cibule, sůl, trocha cukru, olej, zeleninový bujón, sójová omáčka...
Cizrna po italsku
1 středně velká cuketa, 3 rajčata, 1 konzerva cizrny, 1½ lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, petrželka, citronová šťáva...
Čočka s rýží po indicku
250 g rýže, 250 g čočky, 1–2 větší cibule, 50 g másla, několik plátků zeleného čerstvého zázvoru, zrnkový pepř a hřebíček podle chuti, 1 nebo 2 bobkové listy, kousek skořice a sůl...
Cizrna na paprice
300 g suché cizrny, 1 bobkový list, 2 lžičky sušeného oregana a/nebo majoránky, 1–2 lžíce slunečnicového oleje, 2 cibule nakrájené nadrobno, 1 vrchovatá lžíce sladké papriky, 1 vrchovatá lžička hladké mouky, 2 kostky zeleninového bujónu, 200 ml mléka (nebo smetany), sůl, příp. 1 pórek nakrájený našikmo a šťáva z citronu...
Čočka po orientálsku
350 g čočky, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička kari, 3 lžíce oleje, 30 g másla, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžička cukru, 1 lžička octa, sůl, pepř...
Fazole s brusinkami
Sušené brusinky necháme nabobtnat v horké vodě. Uvaříme namočené fazole doměkka. Usmažíme jíšku (na tuku můžeme předtím osmahnout najemno nastrouhanou kořenovou zeleninu) a zředíme ji nálevem z brusinek a vodou. Vše smícháme, osolíme a okořeníme rozmarýnou a necháme provařit.
Mauři a křesťané
Černé fazole namočíme přes noc ve vodě. Nakrájíme cibuli, červenou papriku a česnek na kostičky a v hrnci osmažíme na oleji. Přidáme černé fazole, zalijeme vodou a vaříme do poloměkka. Pak přidáme římský kmín, propláchnutou rýži, osolíme a vše dovaříme.
Hrachová kaše
Přes noc namočíme hrách. Na másle zpěníme cibuli, přidáme hrách a chvilku smažíme. Podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou doměkka, ke konci přidáme zeleninový bujón a prolisovaný česnek. Hrách rozmixujeme a dochutíme solí a majoránkou. Podáváme s osmaženou cibulkou.