Jdi na obsah Jdi na menu

Zelenina

Příspěvky

Cuketový rozvar

6 lžic oleje, 4 velké cibule, 6–8 stroužků česneku, 1,5 kg cukety (částečně může být nahrazena lilkem), 3 lžičky soli, 2 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce vinného octa, 400 g hustého rajčatového protlaku, ½ lžičky drceného chilli

 
21. 7. 2019 | | Rubrika: Zelenina

Pikantní křupavá růžičková kapusta

½ kg růžičkové kapusty, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička římského kmínu, 1 lžička sušeného tymiánu, ¾ lžičky mletého pepře, ¾ lžičky uzené papriky, ¼ lžičky chilli, ¼ lžičky skořice, sůl...

 
2. 6. 2019 | | Rubrika: Zelenina

Cuketové karbanátky

800 g cukety, 100 g ricotty, 80 g parmazánu, 1 vejce, máta, 4 lžíce strouhanky, hladká mouka, arašídový nebo slunečnicový olej, sůl, pepř...

 
28. 4. 2019 | | Rubrika: Zelenina

Pakory

Z cizrnové mouky, kypřicího prášku, vody, kurkumy, koriandru, římského kmínu, chilli, pepře a soli uděláme výrazné těsto hustoty medu. Namáčíme v něm a ihned zprudka smažíme lilky, cukety, brambory (na kostky); nať kadeřavé petržele; květák, brokolici (na růžičky); papriky (na proužky); nebo cibuli (na měsíčky).

Můžeme podávat s jogurtovou omáčkou a rýží.

 
25. 4. 2019 | | Rubrika: Zelenina

Veganská musaka (Maghmour)

Na směs 7 koření: 1½ lžičky nového koření, 1½ lžičky mletého hřebíčku, 1 lžička muškátového ořechu, 1 lžička pískavice, 1 lžička zázvoru, ¾ lžičky černého pepře, ¾ lžičky skořice (počítáno v namletém stavu)...

 
8. 9. 2018 | | Rubrika: Zelenina

Zelený chřest po vídeňsku

Chřest omyjeme, ulámeme mu dřevnaté konce a posledních několik centimetrů oloupeme. Uvaříme ho asi 10 minut ve slané vodě. (Ve vodě pak vyvaříme nakrájené dřevnaté konce a slupky a použijeme ji jako vývar.) Podáváme ho posypaný strouhankou osmahnutou na másle a přelitý rozpuštěným máslem.

 
5. 5. 2018 | | Rubrika: Zelenina

Succotash

300 g vařených bílých fazolí, 300 g konzervované kukuřice, 250 g zelených fazolek, 2 dl zeleninového vývaru, 1 cibule, 1 větší masité rajče, 1 menší červená paprika, 30 g másla, mletý pepř, sůl…

 
28. 3. 2018 | | Rubrika: Zelenina

Mexická pánev s fazolemi a batáty

1 lžíce olivového oleje, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 1 větší batát, 1 lžička mletého římského kmínu, čerstvé nebo nakládané pálivé papričky nebo chilli omáčka podle chuti, 1 lžička sušeného oregana, sůl, čerstvě mletý černý pepř, hrst cherry rajčat, 1 konzerva černých fazolí, hrst strouhaného tučnějšího sýra, 1 lžíce nakrájeného koriandru (volitelně)…

 
10. 2. 2018 | | Rubrika: Zelenina

Plněná dýně

Dýni Hokkaido omyjeme a skrojíme jí vršek. Vydlabeme ji, semínka vyhodíme a dužinu odložíme. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme vlašské ořechy, lehce osmahneme, přidáme nasekanou dýňovou dužinu, rýži, zeleninový bujón a rozmarýnu a chvilku podusíme. Stáhneme s ohně a vmícháme nakrájenou Nivu. Dýni zevnitř posolíme a popepříme, naplníme ji ochucenou rýží, přiklopíme vršek, vložíme ji do pekáčku a asi hodinu pečeme.

 
28. 10. 2017 | | Rubrika: Zelenina

Růžičková kapusta se strouhankou

200 g růžičkové kapusty, 50 g strouhanky, 80 g másla, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, pepř...

 
22. 9. 2017 | | Rubrika: Zelenina

Zelenina s tofu (Matar alu tarkari)

2 lžíce rostlinného oleje, 6 hřebíčků, 2 smotky skořice (7,5 cm), ½ lžičky mletého kardamomu, 3 bobkové listy, 4 brambory oloupané a nakrájené na kostky, 300 g vyloupaného čerstvého hrášku, 1 lžička kurkumy, 300 ml vody, 4 středně velká rajčata omytá a rozčtvrcená, 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru, ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku, ½ lžičky třtinového cukru, 2 lžičky soli, 150 ml zakysané smetany, 1 lžíce nakrájených koriandrových listů nebo petrželky, 70 g mandlí, 200 g tofu nebo panýru...

 
20. 9. 2017 | | Rubrika: Zelenina

Papriky zapečené s mozzarellou

2 podlouhlé červené papriky, olivový olej, 250 g mozzarelly, 3–4 lžíce černých oliv, 1 lžíce čerstvého oregana, 2 stroužky česneku, sůl, pepř...

 
7. 9. 2017 | | Rubrika: Zelenina

Zeleninové placky

200 g kysaného zelí, 3 brambory, 1 mrkev, ½ cibule, 1 stroužek česneku, kousek celeru, 1 vejce, 1 lžička majoránky, sůl, mleté ovesné vločky a hladká mouka na zahuštění ...

 
1. 2. 2017 | | Rubrika: Zelenina

Zeleninové kari

2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 2 brambory, 4 mrkve, 2 petržele, 2 lžíce koření kari, ¾ l zeleninového vývaru, 200 g červené čočky, hrst čerstvého koriandru, 200 g bílého jogurtu, libanonský chléb jako příloha...

 
27. 1. 2017 | | Rubrika: Zelenina

Dušená mrkev

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme mrkev nakrájenou na kolečka a osmahneme. Osolíme, trošku podlijeme vodou a dusíme téměř doměkka. Zaprášíme moukou, dobře rozmícháme a necháme chvíli dusit.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina