Jdi na obsah Jdi na menu

Zelenina

Příspěvky

Cibulové smaženky

Cibuli nakrájíme příčně na silnější kroužky. Připravíme těstíčko z mouky, vejce, mléka (anebo bílého vína) a soli, kroužky do něj namáčíme a smažíme.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Zadělávaná kapusta

Nakrájenou hlávkovou kapustu (nebo očištěné růžičky nebo nakrájené listy kadeřávku) uvaříme v minimálním množství vody nebo v páře. Usmažíme tmavší cibulovou jíšku, rozředíme vodou, přidáme kostku vývaru, mletý kmín a rozetřený česnek. Uvedeme do varu, přidáme kapustu a chvilku povaříme.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Gratinované cukety s bramborami

500 g brambor, 2 cukety, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce másla, 125 ml šlehačky, 1 kávová lžička mleté červené papriky, pepř, sůl...

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Kedlubny v mléčné omáčce

1 velký kedluben, 2 lžíce másla, 1 střední cibule, 1 čajová lžička sladké papriky, 1 kávová lžička muškátového květu, ¼ I mléka, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř...

 
13. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Hokkaidová kaše

Hokkaido nakrájíme na kostky a uvaříme v páře. Když se začne rozpadat, rozmixujeme ho na kaši. Přidáme máslo a mléko a okořeníme solí a muškátovým oříškem, případně i kořením kari. Necháme ještě jednou za stálého míchání přejít varem.

 
13. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Hokkaido zapečené

Hokkaido rozpůlíme, rozkrájíme na asi centimetr silné půlměsíce. Naskládáme je jako střešní tašky do olejem vymazaného pekáče a při 220 °C pečeme tak dlouho, až budeme moci kůru propíchnout. Okořeníme solí a čerstvě umletým pepřem, ozdobíme petrželkou.

 

 
13. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Arabský chléb pita s brokolicí

1 brokolice, 1 balíček (5 kusů) arabského chleba pita, 100 g sýra na strouhání (například Madelandu), 2 vejce, 2 stroužky česneku, špetka mletého koriandru, špetka kurkumy, sůl...

 
7. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Květáková pánev

1 malý květák, 500 g brambor, 1 velká cibule, 2 lžíce oleje, 125 ml zeleninového vývaru, 1 lžička kmínu, 4 vejce, sladká mletá paprika, pepř, sůl...

 
7. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Lilky po parmsku

2 střední lilky, 800 g měkkých rajčat, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 150 g plátkového sýra, 100 g strouhaného sýra, pár lístků bazalky (nebo 1 lžička sušené), olej podle potřeby, sůl, pepř...

 
7. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Pórkový nákyp s bylinami

150 g pórku (jen bílé části) v jemných proužcích, 1 středně velká drobně nakrájená cibule, 25 g másla, 2 vejce, 100 ml smetany, 50 ml mléka, 2 lžíce nastrouhaného parmezánu, 1 čajová lžička jemně nařezané petrželky, 1 čajová lžička jemně nakrájeného rozmarýnu, sůl, pepř...

 
7. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Řapíkatý celer zapečený s bešamelem

500 g řapíkatého celeru, 3 vejce, 50 g tvrdého sýra, 150 ml smetany, 2 lžičky hladké mouky, 1 lžíce másla, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy, sůl, pepř...

 
7. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Kapusta z jednoho hrnce

½ hlávkové kapusty, 300 g růžičkové kapusty, 3 brambory, 100 g kořenové zeleniny, 400 g rajčat, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 250–300 ml zeleninového vývaru, 2 bobkové listy, několik lístků bazalky (nebo 1 lžička sušené), 2 lžíce oleje, sůl, pepř, kopr...

 
7. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Pečený lilek plněný kuskusem

150 g kuskusu, asi 200 ml zeleninového vývaru, 40 g sušených hub, 2 středně velké lilky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 3 rajčata, 250 g ovčího sýra, sůl, drcený černý pepř, kari, mletý kmín, 600 g drcených rajčat v konzervě, 100 ml bílého vína, snítka čerstvé bazalky na ozdobení...

 
7. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Zapečená kapusta s fazolemi

200 g hlávkové kapusty nebo kadeřávku, 200 g nových brambor, 100 ml mléka, 200 g vařených velkých bílých fazolí, 100 g eidamu, 2 stroužky česneku, sůl, barevný pepř, olivový olej...

 
7. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina

Židovské placičky

2 středně velké červené řepy, 4 mrkve (karotky), 2 vejce, 1 cibule, 3 lžíce hladké mouky,1 brambor, 1 lžíce citronové šťávy, olej, čerstvě mletý pepř, sůl...

 
7. 6. 2016 | | Rubrika: Zelenina