Slané moučníky
Příspěvky
Pizza Paoletta
Na pizzové těsto natřeme rajčatové sugo. Poklademe 1 mozzarellou nakrájenou na tenké plátky, 3 žampiony nakrájenými na plátky, 1 nakrájeným stroužkem česneku a kapary. Posypeme strouhaným parmazánem a pokapeme olivovým olejem. Upečeme poklademe lístky čerstvé bazalky.
Pizza puttanesca
Těsto na pizzu potřeme několika lžícemi rajčatového suga smíchaného s 1 rozdrcenou pálivou papričkou. Poklademe kapary, několika filátky ančoviček a vypeckovanými černými olivami. Pokapeme olivovým olejem, opepříme a upečeme. Nakonec posypeme nasekanou petrželkou.
Rajčatové sugo na pizzu
1 lžíce olivového oleje, 1 středně velká cibule, 1–2 stroužky česneku, 2x 400g konzerva krájených rajčat, 2 lžíce rajčatového pyré, 100 ml červeného vína (nemusí být), 1 lžíce cukru, sůl a pepř podle chuti...
Těsto na pizzu
Ze sušeného droždí
1 lžička sušeného droždí, ¼ lžičky cukru, 300 g hladké mouky, 180 ml vody, 1 lžička soli...
Koláč s Ricottou a pórkem
250 g listového těsta, 1 střední pórek, 250 g sýra Ricotta, 30 g másla, 2 vejce, čerstvý tymián, muškátový květ, sůl, pepř...
Slaný koláč s karamelizovanou dýní
1 plát (250 g) listového těsta, 350 g dýně, 2 lžičky cukru, 1 lžíce octa balsamico, 3 lžíce olivového oleje, 80 g Nivy, 50 g jader vlašských ořechů, sůl a pepř...
Zeleninovo-sýrový quiche
Těsto: jako z receptu na quiche
Na náplň: olivový olej, 3 jarní cibulky, 1 stroužek česneku, 1 malá cuketa, 1 červená paprika, 100 g žampionů, po lžíci nasekaného rozmarýnu a bazalky, 200 g ementálu, 50 g nivy, 150–200 ml smetany na vaření, 1 vejce
Hokkaidová náplň do těsta
Nakrájené hokkaido uvaříme a slijeme, nebo osmahneme, malinko podlijeme vodou a udusíme. Rozmixujeme nebo rozmačkáme vidličkou. Do pyré přidáme vejce nebo nastrouhaný sýr. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Použijeme do slaných šátečků nebo štrúdlů.
Šátečky plněné kapustou
Kapustu nakrájíme na nudličky, osolíme, přidáme oregano a osmahneme na zpěněné cibulce na oleji doměkka. Přimícháme rajčatový protlak, trochu cukru a prolisovaný česnek a ještě krátce podusíme. Vychladlou směsí plníme čtverce z lístkového těsta. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.
Rýžový koláč
250 g rýže, 4 stroužky česneku, 1 brokolice, 1 konzerva kukuřice, 2 vejce, 250 ml smetany ke šlehání, provensálské koření, 300 g výraznějšího sýra (Ementál, Niva...), sůl, olej...
Šátečky s tuňákem a pórkem
500 g listového těsta, 25 g másla, 140 g pórku, 250 g tuňáka v oleji, 50 g strouhanky, 1 citron, sůl s bylinkami, 1 vejce...
Bramborový koláč
150 g mouky, 100 g másla, 150 g tvarohu, 600 g brambor, 2 větší cibule, 1 zakysaná smetana, 2 vejce, 4 lžíce strouhaného ementálu, olej, bylinky podle chuti, sůl, pepř, muškátový oříšek...
Slaní šneci
Uděláme pikantnější směs ze sýrů (tavené, tvrdé, Lučina…), česneku a kečupu. Rozválíme listové těsto, slabě potřeme směsí, případně poklademe šunkou, stočíme a nakrájíme na 1cm kolečka. Ta trochu zploštíme rukou, pomažeme vajíčkem, posypeme sezamem nebo kmínem, dáme na plech a pečeme v předehřáté troubě asi 15 min při 175 °C.
Quiche
Těsto: 300 g hladké mouky, 150 g másla, špetka soli, 1 žloutek, 4 lžíce studené vody, příp. práškový česnek, strouhaný parmazán, bylinky…
Zálivka: 2 vejce, 150 g nastrouhaného sýra (gouda), kelímek smetany, sůl, pepř, muškátový oříšek
Cibulová náplň: Cibuli nakrájenou na kolečka osmažíme dorůžova na olivovém oleji. Podlijeme vínem, osolíme, opepříme a dusíme do odpaření vína. Okořeníme provensálskými bylinkami.
Žampionová náplň: Žampiony nakrájené na tenké plátky podusíme na másle. Přidáme nakrájený pórek a dusíme ještě jednu minutu...
Langoše
300 g hladké mouky, 15 g droždí, šálek mléka, sůl...