Polévky
Příspěvky
Asijská polévka s hlívou a zázvorem
75 ml sójové omáčky, 2 lžíce slunečnicového oleje, ½ lžičky mletého kmínu, ¼ lžičky mletého koriandru, 2cm kousek zázvoru, 2 stroužky česneku, 150 g hlívy ústřičné, 800 ml vody, svazek rýžových nudlí, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 mrkev, kousek pórku, sůl, 2 jarní cibulky, 4 lžičky bílého sezamu...
Ouška s houbovou náplní
Těsto: 300 g pšeničné mouky, špetka soli, 200 ml vroucí vody, 30 g másla
Houbová náplň: 40 g sušených hříbků, 1 šálek vody, 1 cibule, 2 lžíce másla nebo oleje, sůl a jemně mletý pepř...
Polévka ze sušených hub
70 g sušených hřibovitých hub, 1,5 l houbového nebo zeleninového vývaru, 1 lžíce oleje, 1 cibule, 1 mrkev, 2 brambory, po lžičce tymiánu, saturjeky a majoránky, sůl, pepř, svazek petrželky, 250 ml smetany, k podávání opečený chléb...
Fenyklová polévka
Fenykl očistíme, nakrájíme na proužky a povaříme v zeleninovém vývaru. Přidáme závrtku ze zakysané smetany, hladké mouky a trochy vývaru a ještě povaříme.
Pikantní pekingská polévka
Po hrsti mrkve, jidášova ucha, bílého zelí nebo nakládaných bambusových výhonků, červené nebo žluté papriky a fazolek, 1 kostka zeleninového vývaru, 2 lžíce oleje, 1 l vody, 6 lžic sójové omáčky, 3 lžíce rýžového octa, 2 špetka (nebo podle chuti) chili, 1 lžíce cukru, špetka wej-su, 3 lžíce solamylu, sůl podle chuti, 1 vejce, zelená nať na ozdobu...
Krémová zeleninová polévka
3 lžíce panenského olivového oleje, 1 střední cibule, 2 stonky celeru, 2 velké mrkve, sůl a pepř na dochucení, 4 brambory, 1 lžička sušeného tymiánu, 2 stroužky česneku, 3 šálky zeleninového vývaru, 2 šálky zmrazeného hrášku, 2 šálky zmrazené kukuřice, 2 šálky mléka, čerstvá petrželka k podávání...
Bramborová se zakysanou smetanou
Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. K ní přidáme oloupané brambory nakrájené na kostičky, osmahneme, přisypeme mletou sladkou papriku a ještě osmahneme. Přilijeme vodu, přidáme zeleninový bujón v kostkách, bobkový list, přisolíme a uvaříme. Ke konci varu vmícháme závrtku ze zakysané smetany, trochy vody a hladké mouky.
Kroupová s žampiony a fazolemi
350 g krémových žampiónů, 250 g vařených bílých fazolí, 200 g ječných krup, 100 g cibule, 2 větvičky tymiánu, 1 stroužek česneku, 4 lžíce panenského olivového oleje, 4 kostičky zeleninového vývaru, sůl a černý pepř podle chuti...
Severská zimní zeleninová polévka
1 lžíce panenského olivového oleje, ½ cibule, 1 menší pór (bez tmavě zelených listů), 1 stroužek česneku, 130 g ječných krup, 3 kostky zeleninového bujónu, několik větviček tymiánu, 1 bobkový list, 250 g celeru, 150 g pastináku, sůl a čerstvě mletý pepř, 200 g čerstvého špenátu, špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
Rybí polévka
Do hrnce se studenou vodou dáme vařit rybí hlavy, ploutve a kostru. Vaříme pomalu 1–2 hodiny a na posledních 15 minut přidáme jikry či mlíčí. Poté přecedíme a vývar dále redukujeme bez pokličky na plotně. Z koster a hlav obereme použitelné maso, přidáme jikry či mlíčí a zbytek vyhodíme...
Čočková polévka s rajčaty
3 lžíce olivového oleje, 1 malá cibule, 2 střední mrkve, 1–2 stonky řapíkatého celeru, 4 stroužky česneku, 1 velký brambor, 3 lžíce rajčatového protlaku, 2 čajové lžičky mletého římského kmínu, 1 lžička bazalky, 1 lžička oregana, 1 lžička kari koření, 1 lžička soli, ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře, 1 konzerva nakrájených rajčat, ¾ šálku hnědé nebo zelené čočky, 1,5 l zeleninového vývaru, 2 bobkové listy, nasekaná petrželka...
Středomořská polévka z bílých fazolí
600 g uvařených bílých fazolí, 1 středně velká cibule, 1 stonek celeru, 1 velká mrkev, 2 stroužky česneku nasekané, 200 g mraženého špenátu (volitelně), 2 středně velké brambory, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce rajčatové pasty nebo 1 lžička sladké papriky, 80 ml bílého vína, 1 větvička rozmarýnu, 1 l zeleninového vývaru, sůl a černý pepř podle chuti...
Cullen skink
2 lžíce másla, 1 pór (bez tmavě zelené části), 400 g brambor, 250 g filetů z tresky (příp. z makrely), 1 bobkový list, 300 ml plnotučného mléka, 300 ml zeleninového vývaru, 1 lžíce čerstvě nasekané petrželky, sůl, pepř...
Podzimní polévka z batátů
500 g batátů, 1 malá červená cibule, lístky z několika větviček čerstvého tymiánu, 2 lžíce olivového oleje, ¼ lžičky mletého muškátového oříšku, ¼ lžičky mleté skořice, ¾–1 litry kuřecího nebo zeleninového vývaru, sůl a čerstvě mletý černý pepř...
Čočková
Čočku přes noc namočíme, vodu pak vylijeme. V hrnci zpěníme na másle nebo oleji nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme čočku, bobkový list, zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme doměkka. Před koncem přidáme prolisovaný česnek a větší množství rozemnuté majoránky. Vyndáme bobkový list a rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem.