Polévky
Příspěvky
Okurková polévka s brambory
250 g brambor, 250 g okurek, 200 g zakysané smetany, 30 g hladké mouky, ocet, kopr, černý pepř, kmín, sůl...
Krémová polévka ze salátu
1 malý salát, 1 malý pórek, 1 menší cibule, 1,5 litru zeleninového vývaru, 150 ml smetany, olej, sůl, pepř...
Středoamerická luštěninová polévka
1 nakrájená cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 paprika, 1 paprička jalapeño, 2,5 šálku zeleninového vývaru, 400g konzerva drcených rajčat, 2 lžíce rajčatové pasty, 2x 400g konzerva různých fazolí, 1x 400g konzerva kukuřice, ¾ šálku sušené červené čočky, 1 lžička sušeného chilli, ½ lžičky mletého římského kmínu, 1 lžička oregana, několik lžic zakysané smetany, sůl a pepř na dochucení...
Kapustová polévka s brambory a houbami
50 g cibule, 30 g slunečnicového oleje, 50 g hub, 150 g kapusty, zeleninový vývar, 100 g brambor, 8 g hladké mouky, 100 ml mléka, mletý černý pepř, sůl, česnek...
Červený baršč
1 kg červené řepy, 3 stroužky česneku, 1 bobkový list, 2 zrnka pepře, 3 sklenice převařené a zchlazené vody, 1 polévková lžíce soli
1½ l vody, 3 mrkve, 1 petržel, ½ pórku, 1 cibule, 3 snítky petrželky, 2 lžičky sušené majoránky, 2 stroužky česneku, 1½ sklenice jablečné šťávy, čerstvě mletý černý pepř, 1 lžička cukru, 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje, asi 2 čajové lžičky soli...
Slovenská vánoční zelňačka
3 pytlíky bílého kysaného zelí, 2 hrsti sušených jablek, 2 hrsti sušených švestek, 2 hrsti sušených hub, 4 kousky sušených hrušek nebo fíků, 4–6 paprikových klobás vcelku, 3 šlehačky...
Krémová cibulačka
5 velkých cibulí, 1½ l zeleninového vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 200 ml smetany, olej, sůl a pepř, pažitka, osmažené kostičky chleba, příp. tvrdý sýr...
Krémová houbová polévka
500 g směsi hub, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 brambor, 2 stroužky česneku, 1 snítka tymiánu, sůl, pepř, petržel, 100 ml smetany na vaření, 1 l vody, 2 kostky houbového bujónu...
Smetanová bramborová polévka s hráškem
700 ml zeleninového vývaru, 250 g brambor, 200 g mraženého hrášku, 100 g žampionů, 200 ml smetany, 2 lžíce oleje, 2 lžičky polohrubé mouky, mletý pepř, sůl, 1 lžíce kopru…
Jemná polévka z červené čočky
200 g brambor, 200 g červené čočky, 1,25 l zeleninového vývaru, 1 stroužek česneku, 1 lžička kurkumy, ½ lžičky římského kmínu, 3 lžíce citrónové šťávy, 75 g tvrdého sýra, čerstvá pažitka…
Gazpacho
800 g rajčat, ½ salátové okurky, 1 zelená paprika, 1 malá červená cibule nebo několik jarních cibulek, 2 stroužky česneku, 2 lžíce vinného octa, 3 lžíce olivového oleje, 4 plátky staršího toastového chleba, mletý pepř a sůl…
Čínská rybí polévka
Namočíme hrst sušených hub šiitake. Na horkém oleji osmahneme 1 nakrájenou cibuli, přidáme hrst mraženého hrášku, bambusové výhonky z konzervy, 3 lžíce sójové omáčky, 2 rozdrcené chilli papričky, zalijeme asi 1 l vývaru a uvedeme do varu. Přidáme 300 g tresky a 1 brambor nakrájený na kostky, pokrájené šiitake i s nálevem a vaříme doměkka. Nakonec přidáme hrst nakrájeného čerstvého koriandru nebo listové petržele.
Žampionový krém
1 l houbového vývaru, 150 g žampionů, 50 g másla, 50 g hladké mouky, mletý bílý pepř, sůl, hustá smetana, pažitka…
Žurek
Zákvas: do vypařeného hrnku nebo sklenice nasypeme 1 skleničku žitné mouky, vlijeme 2 skleničky teplé převařené vody a důkladně rozmícháme. Překryjeme gázou a necháme na teplém místě kvasit 3-5 dní a 1-2x denně mícháme. Když je hotový, má příjemnou a výrazně kyselou vůni. V ledničce pak vydrží až dva týdny…
Bramborová polévka s těstovinami
Na oleji osmahneme 2 cibule a 350 g brambor nakrájených na kostičky. Přilijeme ½ l zeleninového vývaru, 1 sklenici mléka, po 8 minutách přidáme 100 g malých těstovin (flíčky apod.) a uvaříme do měkka. Dosolíme, opepříme, posypeme nakrájenou petrželkou a bazalkou a případně dochutíme strouhaným parmazánem.