Jdi na obsah Jdi na menu

Zeleninové

Příspěvky

Celerová zajíšená

Očistíme celer a nakrájíme ho na kusy. Ty uvaříme ve vývaru téměř doměkka. Nastrouháme je, vložíme zpět do vývaru, přidáme jíšku, povaříme, a nakonec přidáme petrželku. Podáváme s osmaženým pečivem.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Celerová polévka se smetanou

1 větší celer, 1 lžíce másla, ¾ litru vývaru, bobkový list, tymián, 1 šlehačka, 1 cibule, sůl, pepř, bylinky na ozdobu...

 
14. 6. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Kolumbus

1 konzerva sterilované kukuřice, 1 konzerva sterilovaných červených fazolí, 5 dl mléka nebo smetany, 5 dl vývaru, 150 g strouhaného sýru, 3 mrkve, 2 řapíky celeru, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1–2 lžíce nasekané petrželky, špetka strouhaného muškátového oříšku, mletý pepř, sůl...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Kapustová s tofu

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme kapustu nakrájenou na nudličky a osmahneme. Přidáme mletý kmín, oregano, česnek, osolíme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Přimícháme rajčatový protlak, na kostky nakrájené uzené tofu, dolijeme vodu a necháme přejít varem.

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Cuketová s brynzou

Malá cuketa, 4 střední brambory, 1 malá cibule, zeleninový vývar, kmín, sůl, olej, 200 g brynzy...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Hustá brokolicová

1 brokolice, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 400g konzerva bílých fazolí, asi 1 litr zeleninového vývaru, sůl, pepř, 15 g parmazánových hoblin…

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Kukuřičná indiánská

1 velká cibule, 2 stonky řapíkového celeru, 2 papriky, 300 g kukuřičných zrn, 2 větší brambory, zeleninový vývar, 100 g hladké mouky, ½ litru mléka, olej, 2 bobkové listy, mletá sladká paprika, petrželka, sůl...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Ředkvičková

1 cibule, 2 svazky ředkviček, 100 g smetanového sýra, 100 ml sladké smetany, 2 lžíce másla, 750 ml drůbežího vývaru, sůl, bílý pepř, muškátový oříšek, citronová šťáva...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Chřestová

Sklenice chřestu v nálevu, ¼ l smetany, 50 g Goudy, máslo, mouka, zeleninový vývar, muškátový květ, sůl…

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Mrkvová s pomerančem

250 g mrkve, 1 lžíce másla, mouka, 40 g cukru, 1 cibule, 2 lžíce citronové šťávy, šťáva z jednoho pomeranče, stroužek česneku, pepř, sůl, kuřecí vývar, smetana...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Pastináková

750 g pastináku, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička semen koriandru, 1 lžička mletého kmínu, ½ lžičky hořčičných semen, ½ lžičky kurkumy, 4 lžíce oleje nebo másla, 1 l zeleninového vývaru...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Kapustová krémová

250 g kapusty, 1 cibule, 1 mrkev, 1 malý celer, 350 g brambor, 2 stroužky česneku, 1,5 l zeleninového vývaru, 2 lžíce másla, pepř, sůl, kmín...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Z fazolkových lusků

Zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené fazolky a osmahneme. Zalijeme vývarem, vložíme brambory, přidáme pepř a bobkový list a uvaříme do poloměkka. Vmícháme závrtku ze zakysané smetany a mouky a dovaříme. Můžeme dochutit cukrem a octem.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Kapustová s těstovinami

Očištěnou kapustu nakrájíme na čtverečky, mrkev na nudličky anebo ji nastrouháme nahrubo, česnek na plátky, vsypeme do vývaru a vaříme. Asi za 5 minut zavaříme těstoviny a uvaříme doměkka.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Mangoldová / špenátová se smetanou

Na másle lehce osmahneme cibuli a česnek. Přidáme pokrájené čepele mangoldu či špenát, zalijeme vodou, přidáme bujón a povaříme. Rozmixujeme. Vlijeme závrtku ze smetany a trochy mouky a povaříme. Nakonec přidáme muškátový květ, pepř, dosolíme a podáváme s osmaženým pečivem.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové