Zeleninové
Příspěvky
Z pečené dýně a jablek
450 g dýně, 1 větší zelené jablko, 1 střední cibule, 2 stroužky česneku, 1 polévková lžíce olivového oleje, sůl, ¼ čajové lžičky kajenské papriky, zeleninový vývar podle potřeby, sůl podle chuti
Na ozdobu: semínka granátového jablka, dýňová semínka, čerstvá petrželka jemně nasekaná, čerstvě mletý černý pepř...
Podzimní
V horké vodě namočíme sušené houby. Na másle nebo olivovém oleji krátce osmažíme mrkev a celer nakrájené na tenké plátky. Zalijeme vodou, přidáme sušené houby i s nálevem, zeleninový bujón v kostce a rozmarýn a přivedeme k varu. Přidáme domácí nudle a uvaříme doměkka. Nakonec přidáme uvařené bílé fazole.
Dýňová polévka se zakysanou smetanou
400 g dýně, 200 g brambor, 1 pórek, olivový olej, 2 větvičky rozmarýnu, 500 ml zeleninového vývaru, 100 g zakysané smetany, plátkované mandle, ocet balsamico, sůl, pepř...
Rajská s houbami
Na cibuli nadrobno nakrájené osmahneme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky. Přidáme předem namočené hřibovité houby i s nálevem, rajský protlak a zeleninový bujón v kostce a uvaříme doměkka. Ke konci varu přidáme konzervované fazole a prohřejeme.
Italská cuketová polévka
60 ml panenského olivového oleje, 1 lžíce nadrobno nasekaného česneku, hrst nasekaných bazalkových lístků, mořská sůl a mletý bílý pepř, 1 kg cuket, 750 ml zeleninového vývaru, 60 ml smetany na vaření, hrst nasekané hladkolisté petrželky, 50 g strouhaného parmazánu + další k podávání, osmažený bílý chléb...
Tarator
1 salátová okurka nakrájená nadrobno, 600 g bílého jogurtu, 3 prolisované stroužky česneku, hrst pokrájeného kopru, olivový olej, voda, sůl, na ozdobení 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
Hráškový krém s mascarpone
Olivový olej extra panenský, 4 mladé cibulky, 400 ml zeleninového vývaru, 300 g mraženého hrášku, 4 lžíce mascarpone, hrst bazalky, sůl...
Okurková polévka s brambory
250 g brambor, 250 g okurek, 200 g zakysané smetany, 30 g hladké mouky, ocet, kopr, černý pepř, kmín, sůl...
Krémová polévka ze salátu
1 malý salát, 1 malý pórek, 1 menší cibule, 1,5 litru zeleninového vývaru, 150 ml smetany, olej, sůl, pepř...
Kapustová polévka s brambory a houbami
50 g cibule, 30 g slunečnicového oleje, 50 g hub, 150 g kapusty, zeleninový vývar, 100 g brambor, 8 g hladké mouky, 100 ml mléka, mletý černý pepř, sůl, česnek...
Červený baršč
1 kg červené řepy, 3 stroužky česneku, 1 bobkový list, 2 zrnka pepře, 3 sklenice převařené a zchlazené vody, 1 polévková lžíce soli
1½ l vody, 3 mrkve, 1 petržel, ½ pórku, 1 cibule, 3 snítky petrželky, 2 lžičky sušené majoránky, 2 stroužky česneku, 1½ sklenice jablečné šťávy, čerstvě mletý černý pepř, 1 lžička cukru, 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje, asi 2 čajové lžičky soli...
Krémová cibulačka
5 velkých cibulí, 1½ l zeleninového vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 200 ml smetany, olej, sůl a pepř, pažitka, osmažené kostičky chleba, příp. tvrdý sýr...
Gazpacho
800 g rajčat, ½ salátové okurky, 1 zelená paprika, 1 malá červená cibule nebo několik jarních cibulek, 2 stroužky česneku, 2 lžíce vinného octa, 3 lžíce olivového oleje, 4 plátky staršího toastového chleba, mletý pepř a sůl…
Tortillová polévka
1,5 l kuřecího vývaru, 2 hrnky nastrouhaného sýra, 2 tortilly (kukuřičné nebo pšeničné), 2 velká rajčata, 1 velká cibule, 1 avokádo, 3 lžíce oleje, 1 limetka, 1 chilli paprička, 2 stroužky česneku, olej na opečení placek, mletý pepř, sůl...
Rajská polévka s bylinkovými nočky
4 velká rajčata, 2 lžíce másla, 1 cibule, 5 dl zeleninového vývaru, 2 dl smetany, 2 lžičky kukuřičného škrobu, bobkový list, nové koření, 1 lžička cukru, sůl
Na nočky: 2 vejce, 4–6 lžic polohrubé mouky, 1 lžíce zelené petrželky, 1 lžíce bazalky, sůl...