Jdi na obsah Jdi na menu

Zeleninové

Příspěvky

Z nakládaných paprik

1 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 250 g nakládaných paprik, 2 malé konzervy rajského protlaku, 250 ml mléka, 2 kostky bujónu, 50 g balkánského sýra, oregano, pepř...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Dýňová se smetanou

Nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme nakrájenou dýni, krátce osmahneme, zalijeme vodou, vhodíme zeleninový bujón, okořeníme bílým pepřem a muškátovým ořechem a uvaříme doměkka. Rozmixujeme, přidáme smetanu na vaření a ještě prohřejeme.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Pórková se sýrem

Pórek nakrájený na tenká kolečka orestujeme na tuku, zasypeme trochou mouky a ještě chvíli smažíme. Zalijeme vodou, přidáme masox, sůl a muškátový oříšek, vložíme tavený sýr a povaříme. Podáváme s osmaženými kostičkami pečiva.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Brokolicová krémová

500 g brokolice, 200 g brambor, 200 g smetany na vaření, asi 1 l zeleninového vývaru, sůl, pepř, muškátový oříšek…

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Salátová

Na oleji dorůžova osmahneme cibulku. Zalijeme vodou, přidáme masox, bobkový list a mletý pepř. Přivedeme k varu, přidáme závrtku ze zakysané smetany a mouky a povaříme. Podle chuti přidáme ocet a sůl a na talířích posypeme nakrájeným hlávkovým salátem.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Z mangoldu

Ve vodě s bujónem vaříme pokrájené brambory a řapíky mangoldu. Přidáme máslovou jíšku, čepele mangoldu nakrájené na tenké proužky a prolisovaný česnek a ještě povaříme.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Kari polévka Mulligatawny

Na másle zpěníme 1 nakrájenou cibuli, 1 oloupané jablko, 1 papriku, stonek řapíkatého celeru, 1 mrkev a 4 rozdrcené stroužky česneku. Zaprášíme 2 lžícemi hladké mouky, ochutíme kari, zázvorem, skořicí, kurkumou a 1 bobkovým listem, přilijeme ¾ l vývaru, přidáme 200 g cizrny, 200 g loupaných rajčat a vaříme asi 20 minut. Nakonec vmícháme 1 bílý jogurt.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Minestrone

Zeleninu (brambory, cukety nebo jiná dýně, mrkev, řapíkatý celer, hrášek, špenát nebo mangold, rajčata, fazolkové lusky, pór, červená cibule, brokolice, kapusta, květák) očistíme, nakrájíme a osmahneme na olivovém oleji s rozdrceným česnekem. Zalijeme vínem, přilijeme vývar, přidáme bobkový list, dosolíme a uvaříme doměkka. Nakonec ochutíme strouhaným parmazánem a posypeme petrželkou a/nebo bazalkou. Brambory můžeme nahradit těstovinami.

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Čínská s pórem, žampiony, pekingským zelím a nudlemi

Necháme rozvonět nakrájený pór na oleji, přidáme k němu žampiony (čerstvé nebo z konzervy), krátce osmahneme, zalijeme horkou vodou, přidáme na proužky nakrájené pekingské zelí, bujón a kmín a povaříme. Po chvíli přidáme rýžové nudle a wei-su a ještě chvilku povaříme.

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Kapustová

Nakrájenou kapustu uvaříme v zeleninovém vývaru, do něj pak rozmícháme tmavší cibulovou jíšku, kmín a rozetřený česnek. Necháme provařit.

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Bramborovo-cuketový krém

2 cukety, 3 střední brambory, 1 cibule, 5 lžic kyselé smetany, máslo, ¾ l vody, bujón, pepř, muškátový oříšek nebo kopr, sůl

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

S drožďovými knedlíčky

Nadrobno nakrájenou cibuli necháme na tuku zesklovatět, rozpustíme v ní nadrobené droždí a počkáme, až se začne oddělovat od tuku. Sejmeme z ohně a přidáme vejce a strouhanku a okořeníme solí, pepřem a majoránkou. Na tuku osmahneme nakrájenou kořenovou zeleninu, zalijeme bujónem a přivedeme k varu. Mokrou lžičkou tvarujeme knedlíčky a zaváříme je do polévky.

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Cibulová

60 g másla, 900 g cibule, 2 lžičky cukru, špetka soli a pepře, 1,5 polévkové lžíce mouky, 1 lžička sušeného tymiánu, 1,7 l vývaru, 140 ml suchého bílého vína

12 kusů bagety nakrájené na silnější plátky, 1 lžíce olivového oleje, 225 g strouhaného tvrdého sýra...

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Boršč

400 g hlávkového zelí, 400 g brambor, 300 g řepy, 200 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, …), 1 velká cibule, 100 g rajčat nebo větší konzerva rajského protlaku, olej nebo máslo, 2 kostky bujonu (zeleninový nebo hovězí), ocet, cukr, sůl, pepř, bobkový list, sladká paprika, česnek, zakysaná smetana...

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové