Jdi na obsah Jdi na menu

Zeleninové

Příspěvky

Dýňová polévka s pomerančem

Na oleji osmahneme 2 stroužky česneku, 2 nakrájené cibule a asi 1 kg nakrájené dýně. Asi po 3 minutách přilijeme 1 l vývaru, vmícháme šťávu z 1 pomeranče, 2 lžíce tymiánu a vaříme 20 minut doměkka. Osolíme, opepříme, vše rozmixujeme, zjemníme 1 sklenkou mléka a krátce prohřejeme, ale již nevaříme.

 
8. 9. 2017 | | Rubrika: Zeleninové

Jemná rajčatová polévka

Cibuli, případně i mrkev očistíme a nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném olivovém oleji orestujeme zeleninu dozlatova, přidáme cukr, loupaná rajčata z konzervy (pasírovaná rajčata, čerstvá oloupaná rajčata...), sůl, pepř a důkladně promícháme a několik minut podusíme. Poté přilijeme zeleninový vývar a necháme vařit do změknutí. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Nakonec přidáme natrhané lístky bazalky a na talířích ozdobíme zakysanou smetanou.

 
5. 7. 2017 | | Rubrika: Zeleninové

Ostřejší zeleninová polévka

2 lžíce slunečnicového oleje, 1 velká cibule pokrájená nadrobno, 1 lžička najemno nastrouhaného zázvoru, 1 stroužek česneku, ½ lžičky mletého kmínu, ½ lžičky pálivé papriky, 850 ml zeleninového vývaru, 2 velké mrkve nakrájené na kolečka, 400g konzerva cizrny, 100 g zelených fazolek, sůl...

 
20. 11. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Celerová zajíšená

Očistíme celer (nebo i petržel) a nastrouháme ho nahrubo. Osmahneme ho na másle, dokud nezačne hnědnout. Zaprášíme ho trochou hladké mouky, promícháme a zalijeme vývarem. Uvaříme doměkka. Nakonec přidáme petrželku. Podáváme s osmaženým pečivem.

 
18. 6. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Celerová polévka se smetanou

1 větší celer, 1 lžíce másla, ¾ litru vývaru, bobkový list, tymián, 1 šlehačka, 1 cibule, sůl, pepř, bylinky na ozdobu...

 
14. 6. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Kolumbus

1 konzerva sterilované kukuřice, 1 konzerva sterilovaných červených fazolí, 5 dl mléka nebo smetany, 5 dl vývaru, 150 g strouhaného sýru, 3 mrkve, 2 řapíky celeru, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1–2 lžíce nasekané petrželky, špetka strouhaného muškátového oříšku, mletý pepř, sůl...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Kapustová s tofu

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme kapustu nakrájenou na nudličky a osmahneme. Přidáme mletý kmín, oregano, česnek, osolíme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Přimícháme rajčatový protlak, na kostky nakrájené uzené tofu, dolijeme vodu a necháme přejít varem.

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Cuketová s brynzou

Malá cuketa, 4 střední brambory, 1 malá cibule, zeleninový vývar, kmín, sůl, olej, 200 g brynzy...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Hustá brokolicová

1 brokolice, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 400g konzerva bílých fazolí, asi 1 litr zeleninového vývaru, sůl, pepř, 15 g parmazánových hoblin…

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Kukuřičná indiánská

1 velká cibule, 2 stonky řapíkového celeru, 2 papriky, 300 g kukuřičných zrn, 2 větší brambory, zeleninový vývar, 100 g hladké mouky, ½ litru mléka, olej, 2 bobkové listy, mletá sladká paprika, petrželka, sůl...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Ředkvičková

1 cibule, 2 svazky ředkviček, 100 g smetanového sýra, 100 ml sladké smetany, 2 lžíce másla, 750 ml drůbežího vývaru, sůl, bílý pepř, muškátový oříšek, citronová šťáva...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Chřestová

Sklenice chřestu v nálevu, ¼ l smetany, 50 g Goudy, máslo, mouka, zeleninový vývar, muškátový květ, sůl…

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Mrkvová s pomerančem

250 g mrkve, 1 lžíce másla, mouka, 40 g cukru, 1 cibule, 2 lžíce citronové šťávy, šťáva z jednoho pomeranče, stroužek česneku, pepř, sůl, kuřecí vývar, smetana...

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Pastináková

750 g pastináku, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička semen koriandru, 1 lžička mletého kmínu, ½ lžičky hořčičných semen, ½ lžičky kurkumy, 4 lžíce oleje nebo másla, 1 l zeleninového vývaru...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Kapustová krémová

250 g kapusty, 1 cibule, 1 mrkev, 1 malý celer, 350 g brambor, 2 stroužky česneku, 1,5 l zeleninového vývaru, 2 lžíce másla, pepř, sůl, kmín...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové