Studená kuchyně
Příspěvky
Slané müsli
250 g ovesných vloček, 50 g dýňových semen, 50 g vlašských ořechů, 50 g slunečnicových semen, 25 g lněného semínka, 40 g melasy, 40 g vody, 3 lžičky soli, 1 lžička citronové kůry, 2 lžičky rozmarýnu, 2 lžičky tymiánu, 40 g olivového oleje
Muzika
300 g sušeného ovoce (z toho alespoň 100 g švestek a 100 g jablek, dále např. hrušky nebo meruňky), 2 lžíce rozinek, hrst vlašských ořechů, 2 hřebíčky, 1 svitek skořice, 1 hvězdička badyánu, asi 100 g mikulášského perníku nebo perníku na strouhání + hořké čokolády, med, citronová šťáva, sůl...
Hermelínový salát
2 Hermelíny, 1 jablko, 100 g sterilovaného celeru, 1 malá červená paprika, 100 g majonézy, 2 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce pikantní hořčice, sůl...
Salát z řepy a balkánského sýra
250 g syrové řepy, 2 lžíce lískových nebo vlašských ořechů nebo dýňových semínek, 1 vrchovatá lžička sterilovaného křenu, 1 lžička dýňového nebo ořechového oleje, 70 g balkánského sýra, sůl podle chuti...
Fazolový salát s grilovanými cuketami
240 g vařených bílých fazolí, 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, šťáva z 1 citronu, 1 stroužek česneku, 1 lžička medu, 2 střední cukety, ½ konzervy kukuřice, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, hrst natrhaných bazalkových listů, 4 lžíce jemně nakrájeného sýra pecorino...
Maďarský okurkový salát
300 g salátové okurky, 1 stroužek česneku, ½ lžíce cukru, 1 lžíce octa, sůl, 1 lžička mleté papriky, mletý pepř, 1 zakysaná smetana...
Hummus
240 g vařené cizrny, 3 lžíce tahini, 3–4 lžíce vody, 3 lžíce citronové nebo limetkové šťávy, 2 lžíce panenského olivového oleje, 1 vrchovatá lžička mletého římského kmínu, 1 vrchovatá lžička soli...
Salát z bulguru, hrášku a ředkviček
400 g zmrazeného hrášku, 250 g bulguru, 250 g ředkviček, 75 ml olivového oleje, šťáva ze 2 citronů, 2 stroužky česneku, 1 lžička mletého římského kmínu, špetka mletého chilli, sůl...
Teplý tuňákový salát
600 g malých nových brambor, 2 lžíce bazalkového pesta, 185 g tuňáka v olivovém oleji, 4 lžíce olivového oleje (může být i od tuňáka), 200 g mražených zelených fazolek, 2 hrsti špenátu, 10 třešňových rajčat...
Kuskusový salát s grilovanou zeleninou
Do pekáčku nakrájíme na menší kostky pastinák nebo kořenovou petržel a mrkev, na větší kostky cuketu, lilek a červenou nebo žlutou papriku. Osolíme, přidáme pevnější byliny (rozmarýn, tymián...), pokapeme olivovým olejem a promícháme. Pečeme při 170 °C doměkka, asi 40 minut. Během pečení promícháme. Kuskus připravíme s rozinkami v míse podle návodu na obalu. Nakrájíme k němu jarní cibulku, kapary, rajčátka a nasekáme mandle. Vmícháme k němu pečenou zeleninu i s uvolněnou šťávou. Případně dochutíme bylinkami (bazalka...) a dosolíme. Můžeme podávat teplé i studené.
Arabský salát z kuskusu
Suchý kuskus dobře promícháme s výrazným panenským olivovým olejem, solí a mletým římským kmínem. Zalijeme horkou vodou nebo zeleninovým vývarem v množství, které je o polovinu větší, než bylo kuskusu. Nabobtnaný kuskus pak načechráme vidličkou...
Rýžový salát s krevetami
Pevnější rýže, vyloupané krevety, sezamové semínko, pórek nebo jarní cibulka nebo pažitka, čerstvý nebo zmražený hrášek, barevná paprika, ředkvičky
Grilované cukety s česnekem
6 středních cuket, sůl, 1–2 svazky petrželky, 3 stroužky česneku, 1 menší chilli paprička, asi 200 ml olivového oleje...
Mexický rýžový salát
Pevnější rýže, červené nebo černé fazole, zcezený tuňák v oleji (nebo tuňák ve vlastní šťávě + olivový olej), paprika, třešňová rajčátka, kukuřice, rukola, pískavice, saturejka, sůl
Rýžový salát s fazolemi a kukuřicí
Rýže pevnější (neloupaná nebo parboiled), černé fazole, kukuřice, tvrdý sýr, majonéza, pažitka nebo jarní cibulka nebo pórek, kari