Jdi na obsah Jdi na menu

Studená kuchyně

Příspěvky

Čočkový salát se sušeným ovocem

500 g tmavé drobnozrnné čočky, 1 červená cibule, 1 hrst rozinek či kyselejšího sušeného ovoce, 2–3 lžíce kaparů, 1 hrst vlašských ořechů, 1 hrst rukoly

Zálivka: 75 ml kvalitního oleje, 50 ml jablečného octa, 1 lžíce javorového sirupu, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 špetka mletého římského kmínu, sůl a pálivá paprika podle chuti...

 
5. 2. 2020 | | Rubrika: Saláty

Salát se zelenými fazolkami a kroupami

200 g ječných krup, 300 g zelených fazolek, 2 stroužky česneku, 2 lžíce petrželky, 2 lžíce čerstvého kopru, 3 lžíce olivového oleje, šťáva z 1 citronu...

 
5. 2. 2020 | | Rubrika: Saláty

Hráškový salát s majonézou

260 g sterilovaného hrášku, 70 g méně výrazného tvrdého sýra, 1 nakládaná kapie, 100 g majonézy, příp. 1 vejce natvrdo

 
13. 1. 2020 | | Rubrika: Saláty

Rajčatový a paprikový salát s celerem

150 g celeru, 100 g zelené a 100 g červené papriky, 300 g rajčat, 120 g výraznějšího sýra (Blaťácké zlato), 100 g černých oliv

Nálev: 1 lžíce octa, šťáva z 1 citronu, 30 ml slunečnicového oleje, 2 špetky cukru, 1 lžička hořčice, sůl...

 
1. 1. 2020 | | Rubrika: Saláty

Bramborový tatarák

3–4 brambory varného typu A, 2 kyselé okurky, 1 cibule, 1 lžíce hořčice, 3 lžíce kečupu, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 lžička oleje, sůl, pepř, prolisovaný česnek podle chuti...

 
26. 12. 2019 | | Rubrika: Pomazánky

Brynzová pomazánka

Brynza, mléko, (spařená) cibule, sladká mletá paprika, kmín drcený nebo mletý, sůl

 
7. 12. 2019 | | Rubrika: Pomazánky

Coleslaw

Hlávkové zelí, mrkev, majonéza, citronová šťáva, sůl, pepř, cukr

 
17. 11. 2019 | | Rubrika: Saláty

Hanácký salát

300 g červeného zelí, 1 malá červená cibule, 3 kyselé okurky, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce cukru, 3 lžíce vinného octa, 1 lžička soli

 
7. 11. 2019 | | Rubrika: Saláty

Smažený lilek s jogurtem

Lilek nakrájíme, prosolíme, necháme asi hodinu vypotit, propláchneme, vyždímáme, osušíme a osmažíme na oleji. Alternativně upečeme celý v troubě, případně oloupeme, nakrájíme a přidáme olej. Lilek smícháme s jogurtem, prolisovaným česnekem a nasekanou bazalkou. Dosolíme a necháme uležet.

 
29. 8. 2019 | | Rubrika: Saláty

Celerový salát s kapary a majonézou

300 g celeru, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce zakysané smetany, 1 lžička dijonské hořčice, šťáva z 1 limetky, podle chuti sůl a pepř, 3 lžíce kaparů, 1 lžíce petrželových listů...

 
29. 8. 2019 | | Rubrika: Saláty

Salát Caesar

2 ks římského salátu, ½ bagety nakrájené na kostičky, 3 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, parmazán

1 žloutek, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžíce dijonské hořčice, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička ančoviček, 1 lžíce strouhaného parmazánu, sůl, pepř...

 
20. 7. 2019 | | Rubrika: Saláty

Tortily s pikantní cizrnou

90 g hummusu, 1 lžíce sirupu (např. javorového), šťáva z 1 citronu, horká voda dle potřeby, 1 hlávka římského nebo ledového salátu

400g konzerva cizrny, 1 lžíce oleje, 4 lžíce chilli omáčky, 1 stroužek česneku, špetka soli

4 velké nebo 8 malých tortil, zelenina podle chuti, např. červená cibule, rajčátka, červená paprika...

 
11. 6. 2019 | | Rubrika: Jiné

Cibulové bhádží

125 g cizrnové mouky, 65 ml studené vody, 1 velká cibule, 4 lžíce nízkotučného jogurtu, 1 lžíce nasekané čerstvé máty, ¼ lžičky mletého koriandru, ¼ lžičky kajenské papriky, ¼ lžičky mletého kmínu, dle chuti mletý černý pepř a sůl, rostlinný olej...

 
2. 6. 2019 | | Rubrika: Jiné

Salát z Pantellerie

1 červená cibule, 1 lžíce bílého vinného octa, 5 brambor, 5 rajčat, 1 feferonka, 1 lžíce kaparů, hrst černých oliv, oregano, bazalka, olivový olej extra panenský, sůl...

 
14. 4. 2019 | | Rubrika: Saláty

Marinovaný sladkokyselý květák

Květák, nakládané cibulky a/nebo kukuřičky, bílé víno, jablečný ocet, hřebíček, bobkové listy, celý pepř, sůl, med...

 
11. 4. 2019 | | Rubrika: Jiné