Studená kuchyně
Příspěvky
Pestrý květákový salát
150 g mrkve, 50 g nakládaného hrášku nebo čerstvého pórku, sůl, 500 g květáku, 3 lžičky octa, 2 bobkové listy, 200 g zakysané smetany, 2 stroužky česneku, petrželová nebo pažitková nať, šťáva z ½ citronu..
Salát z pekingského zelí s cherry rajčaty a kukuřicí
½ středního pekingského zelí, 10–12 cherry rajčat, ½ konzervy kukuřice, 1 střední cibule nebo svazek pažitky, 2 lžíce majonézy + 3 polévkové lžíce přírodního jogurtu, sůl, pepř, ½ lžíce citrónové šťávy...
Bulgurový salát s fazolemi a olivami
200 g bulguru, ½ kostky zeleninového bujónu, 70 g barevné papriky, 30 g cibule, 40 g bílých konzervovaných fazolí, 35 g (půl sáčku) zelených oliv, 4 lžíce octa Balsamico bianco nebo jablečného, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce petržele, 1 vrchovatá lžička koření kari, sůl...
Salát z pekingského zelí, mrkve a kukuřice
1 malá konzerva kukuřice, 1 malá hlávka pekingského zelí, půl póru (pouze bílá část), 2 mrkve, 1 vrchovatá lžička polotučné hořčice, 1 lžička cukru krupice, 3 lžičky octa z červeného vína, 1 kelímek zakysané smetany, sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti...
Okurky na řecký způsob
400 g okurek, 1 malá cibule, 200 g brambor, 20 ml olivového oleje, mletý černý pepř, špetka cukru, 3 lžíce masového vývaru, šťáva z 1 citronu, sůl...
Placičky z tvarůžků
1 větší balíček tvarůžků, 1 kostka tvarohu, 3 velké uvařené brambory, 1 vejce, polohrubá mouka dle potřeby, sůl, pepř, kmín…
Bramborové doutníky
500 g vařených brambor, 1 vejce, sůl podle chuti, 200 g polohrubé mouky + na podsyp, 100 g sýra Niva, přibližně 30 ks zelených fazolových lusků, olej na smažení podle potřeby…
Dip z tuňáka
1 konzerva tuňáka v olivovém oleji částečně zcezená (nebo ve vlastní šťávě zcezená + 4 lžičky olivového oleje), 2 stroužky česneku, 2 lžíce kaparů, 2 lžičky limetkové šťávy, 3 lžíce zakysané smetany, sůl, pepř, petrželka na ozdobu
Zapečené syrečkové chuťovky
Krajíčky chleba slabě namažeme máslem, obložíme plátky cibule, posypeme nastrouhanými tvarůžky a poprášíme sladkou paprikou. V troubě krátce zapečeme.
Středozemní těstovinový salát
320 g těstovinových motýlků nebo mušliček, 250 g cherry rajčat, 1 větší hrst oliv, 100 g balkánského sýra, hrst bazalky, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce červeného vinného octa, sůl, pepř…
Thajský okurkový salát II.
1 menší salátová okurka, 1 menší červená cibule, 1 lžíce pražených arašídů, sůl
Zálivka: 1 lžíce cukru, 3 lžíce vody, 3 lžíce sladké chilli omáčky, 1 lžíce jablečného octa…
Tvarůžky nakládané ve smetaně
Do šroubovací sklenice nakrájíme tvarůžky na kostičky, na ně dáme vrstvu zakysané smetany a vrstvy opakujeme, končíme smetanou. Sklenici zavíčkujeme a 2–4 dny necháme v lednici proležet.
Hermelín nakládaný v nálevu
Hermelín nakrájíme do sklenice na kousky, prokládáme cibulí, přidáme nové koření a feferonku a zalijeme nálevem z nakládané zeleniny, např. okurek. Necháme alespoň 4 dny uležet.
Salát z tvarůžků
200 g tvarůžků, 2 sladkokyselé okurky, 1 menší cibule, 1 lžíce majonézy, mletý pepř, sůl…
Sýrové kuličky
Tvrdé sýry nastrouháme najemno a utřeme se zbylými přísadami na pevnější hmotu (můžeme ji nechat v chladu ztuhnout). Do hmoty pak vmáčkneme pevnou náplň – osušenou olivu, oloupanou mandli, vlašský ořech, lískový oříšek – nebo náplň do hmoty zabalíme. Obalíme v nasekané petrželce nebo pažitce (čerstvé nebo sušené), mleté sladké paprice, kokosové moučce, koření kari, nebo v mletých ořeších. Před podáváním necháme vychladit…