Studená kuchyně
Příspěvky
Salát z krup s paprikami
300 g krup, 100 g ovčího sýra, 3 rajčata, 2 menší barevné papriky, 1 pálivá paprička, olivový olej, špetka mleté sladké papriky, sůl…
Marinované papriky
4 barevné papriky, 4 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, vinný ocet, hrst petrželky, sůl…
Thajský okurkový salát
1 salátová okurka, několik lístků čerstvé bazalky, 1 lžíce sezamových semínek, sůl
Zálivka: 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce octa, 1 lžíce sladké chilli omáčky, 1 lžíce sezamového oleje, 1 stroužek česneku...
Salát z krup s rajčaty, sýrem a olivami
100 g ječných krup, 100 g polotučného sýra (nemusí být kravský), 10–12 datlových rajčat, 12 vypeckovaných zelených oliv, směs bylinek (máta, bazalka, pažitka), trochu citronové šťávy, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, sůl, pepř...
Pikantní zeleninová pomazánka
Pomazánkové máslo, jemně nastrouhaná kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), cibule, česnek, citronová šťáva, sůl
Fazolkový salát s rajčaty a vejci
300 g mražených fazolových lusků, 2 červené cibule, 4 střední rajčata, 4 vejce natvrdo, 3 lžíce nakrájené pažitky, 2 lžíce vinného octa, 3 lžíce oleje, špetka cukru, pepř, sůl...
Lehký bramborový salát se žloutkovou zálivkou
1 kg brambor, 3 vejce, 3 mrkve, 2 žluté papriky, 150 g bílého jogurtu, 100 g eidamu, 100 g pórku, 1 lžíce plnotučné hořčice, hrst nasekané zelené petrželky, kurkuma, mletý pepř, sůl, několik listů salátu na ozdobu...
Cibulový dip
2 lžíce olivového oleje, 4 malé cibule, 2 snítky čerstvého tymiánu, 2 lžíce balzamikového octa, 2 lžíce worcesterské omáčky, ½ lžičky soli, ¼ lžičky mletého pepře, 230 g smetanového sýra, 125 ml zakysané smetany, 2 lžíce majonézy...
Marinované lilky s rajčaty po tádžicku
2 velké lilky, 2 velká rajčata, 3 stroužky prolisovaného česneku, ½ šálku jemně nakrájené petrželky, ½ šálku jemně nakrájeného čerstvého kopru, sůl, čerstvě mletý černý pepř, 3–4 lžíce olivového oleje...
Vietnamské letní závitky
8 velkých plátů rýžového papíru, 150 g vyloupaných mražených krevet nebo 1 uzené tofu, 200 g vlasových rýžových nudlí, 150 g ledového salátu, 100 g mrkve, 100 g okurky, čerstvý koriandr, máta nebo perila, 1 vejce
Na sladkokyselou omáčku: 3 lžíce teplé vody, 1,5–2 lžíce rybí omáčky, 1,5 lžičky cukru, 2 lžičky octa, 1 chilli paprička nasekaná najemno, 1 stroužek česneku nasekaný najemno
Na arašídovou omáčku: 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce arašídového másla, 1 prolisovaný stroužek česneku, 3 lžíce horké vody
Na omáčku: 2 lžíce limetkové šťávy, 5 lžic sójové omáčky, 1 lžička medu, 1 prolisovaný stroužek česneku, 1 lžička nastrouhaného zázvoru, 2–3 lžíce vody...
Marocký salát z vařené mrkve
½ kg mrkve, oloupané a nakrájené na tenké plátky, 3–4 polévkové lžíce olivového oleje, 2 velké rozdrcené stroužky česneku, sůl a pepř podle chuti, 1 lžička římského kmínu, 2–3 lžíce čerstvé citronové šťávy (podle chuti), ¼ šálku nakrájené petrželky...
Salát z rýžových nudlí
Širší rýžové nudle, vyloupané krevety, sezamový nebo arašídový olej, sezamové semínko nebo arašídy, pórek nebo jarní cibulka, tvrdší zelenina (mrkev, bílá ředkev, kedluben, tlustostěnná paprika, fazolkové lusky)...
Salát ze tří druhů luštěnin
Alespoň dva druhy vařených fazolí, cizrna, jarní cibulka, příp. řapíkatý celer a petrželka
Zálivka: olivový olej, vinný ocet, sůl, pepř, příp. med a jemně mletá hořčice...
Salát z řapíkatého celeru
1 řapíkatý celer, 2 velká jablka (zakápnout citronovou šťávou), 2 zakysané smetany, hrst jader vlašských ořechů, sůl, pepř
Celerové lupínky
Celer (nebo i mrkev nebo řepu) očistíme a naloupeme škrabkou na brambory na tenké plátky. Ty osmažíme v oleji, osolíme a podáváme.