Studená kuchyně
Příspěvky
Bramborový salát bez majonézy
1 kg brambor, 1 lžíce oleje, 1 střední cibule, 2–3 nakládané okurky, petrželová nať nebo pažitka; na zálivku: 120 ml vývaru, 2 lžíce octa, 2 kostky cukru, špetka mletého pepře, 1 lžička hořčice…
Bramborový salát s jablky
1 kg brambor, 2 cibule, 2 velká jablka, 200 g taveného sýra, 100 ml mléka, kari koření (anebo křen), sůl...
Salát z luštěninových klíčků
Syrové luštěninové klíčky, zakysaná smetana, česnek, kopr, sůl
Bramborový salát s česnekem
Promícháme nakrájené ještě teplé brambory uvařené ve slupce se zálivkou ze zakysané smetany, jogurtu, česneku, soli a petržele či pažitky.
Čočkový salát
Smícháme uvařenou čočku s nakrájenou sterilovanou pikantní zeleninou (Moravanka apod.), ochutíme Vegetou a případně přisolíme.
Tzatziki
Okurky nakrájíme na plátky, prosolíme je a několik hodin necháme vypotit. Do mísy dáme jogurt, nasekaný kopr, prolisovaný česnek, pepř, lžičku olivového oleje a lžičku vinného octa. Zamícháme, vyždímáme okurky, přidáme je do mísy, promícháme a necháme vychladit.
Těstovinový salát s brokolicí
Uvařené těstoviny, uvařená brokolice, pražené arašídy nebo kešu, zakysaná smetana, ostřejší hořčice (orientální nebo kremžská)
Těstovinový salát s řepou
Uvařené drobné těstoviny, najemno nastrouhaná červená řepa, zakysaná smetana, hořčice, sůl, pepř
Těstovinový salát s fazolemi
Uvařené těstoviny, fazole z konzervy, kukuřice z konzervy, rajčatový protlak, sladká mletá paprika, Vegeta, kopr
Žampionový salát
Čerstvé žampiony nakrájíme na tenké plátky a zalijeme zálivkou vzniklou protřepáním dobrého octa, olivového oleje, soli a pepře. Můžeme přidat i pórek nebo jarní cibulku. Necháme alespoň hodinu odležet.
Indický salát
Na kostičky nakrájené spařené hlávkové zelí, žampiony z konzervy, kapie (nebo osmahlé červené papriky), arašídy, kari, chilli, sójová omáčka, cukr, příp. olej, sůl a ocet.
Fazolový salát
K uvařeným fazolím přidáme kečup, drcený česnek, sůl, pepř a olej, zředíme lákem z nakládaných okurek a chvilku povaříme. Do horkého přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nakládanou okurku. Podle chuti můžeme dokyselit octem a necháme uležet.
Zálivka Vinegret s Nivou
30 g Nivy, 1 lžíce dobrého oleje, 2 lžíce vinného octa, pepř, eventuálně sůl...
Zálivka na salát z pekingského zelí
2 lžíce vína, 1 lžíce octa, 2 lžičky hořčice, ½ lžičky glutasolu, špetka cukru, menší špetka soli
Těstovinový salát s gyrosem
Těstoviny (nejlépe mušle nebo vřetena) uvaříme v lehce osolené vodě a zcedíme. Na oleji zpěníme cibulku a postupně přidáme nakrájený pórek a papriku a necháme krátce osmahnout. Vmícháme spolu s kořením na gyros do těstovin a dosolíme. Salát je nejlepší, když se nechá přes noc rozležet.