Studená kuchyně
Příspěvky
Bramborový salát klasický
1 kg brambor typu A, 120 g majonézy, 2 vejce (nemusí být), 2 malé mrkve, 150 g sterilovaného hrášku, 4 nakládané okurky, 1 malá cibule, několik lžic nálevu z okurek, sůl, pepř...
Pomazánka z lahůdkového droždí
Nadrobno pokrájenou cibuli s česnekem zlehka osmažíme na větším množství másla. Vsypeme sušené lahůdkové droždí, osolíme podle chuti a přisypeme trochu drceného kmínu. Vše rozmícháme a pro lepší roztíratelnost přidáme trochu olivového oleje. Pomazánku můžeme rozmixovat tyčovým mixérem.
Turecká pomazánka z lilku
1 lilek, 2–3 papriky, 2–3 rajčata, sůl, olivový olej, několik stroužků česneku...
Pomazánka z oliv
Konzerva oliv, 2 stroužky česneku, 3 lžíce posekaných ořechů či mandlí, trochu olivového oleje, podle chuti pepř a citronová šťáva. Vše rozmixujeme dohladka.
Pomazánka z cizrnové mouky
Do 250 ml horké vody postupně vmícháme nebo všleháme cizrnovou mouku, bude jí potřeba asi 100 g. Přidáme podle chuti olej a sůl a vymícháme do hladké pasty. Dochutíme např. hořčicí, nakládanými okurkami, cibulí, syrovým pórkem, pepřem, bylinkami, citronovou šťávou nebo česnekem.
Balkánská fazolová pomazánka
100 g bílých fazolí, 1 malá cibule, 1 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžičky sekané petrželové nati, špetka sušené saturejky, sůl...
Pórková pomazánka se sýrem
100 g Eidamu, 50 g pórku, 3 lžíce zakysané smetany, pepř, sůl...
Pomazánka z cuket a papriky
1 malá cuketa, 1 zelená paprika, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, 2 lžíce rajského protlaku, sůl, 1 lžíce sekané petrželové nati...
Vajíčková pomazánka
4 vejce natvrdo, 1 tavený sýr, 1 vrchovatá lžíce hořčice, ½ menší cibule
Čočková pomazánka
Předem namočenou čočku uvaříme spolu s kusy cibule a mrkve, ke konci varu přidáme česnek. Scedíme, přidáme hořčici, vše rozmixujeme najemno a okořeníme římským kmínem, Vegetou, lahůdkovým sušeným droždím a solí.
Drožďová pomazánka
Droždí necháme rozpustit na zpěněné cibuli. Vmícháme vejce, osolíme a případně okořeníme pepřem a kmínem. Když se srazí, stáhneme s ohně a vmícháme hořčici a nastrouhanou nakládanou okurku.