Saláty
Příspěvky
Rýžový salát se zeleninou a olivami
200 g dlouhozrnné rýže, 1 malá sklenice sterilovaného celeru, 1 střední cibule, 1 červená paprika, 100 g černých oliv, 200 g zakysané smetany, špetka cukru, sůl, pepř, trošku tabaska, na ozdobu pažitka a citron…
Fazolový salát se smetanou a křenem
500 g vařených červených fazolí, 200 g tvrdého sýra, 2 dl zakysané smetany, 70 g čerstvého strouhaného křenu, 50 g póru, ocet, špetka cukru, sůl…
Čočkový salát po ligursku
100 g suché čočky nebo 250 g vařené, 250 g keříčkových rajčat, černé olivy, 1 menší jarní cibulka, extra panenský olivový olej, suché oregano, 1 stroužek česneku střední velikosti, sůl, třtinový cukr…
Salát z krup s paprikami
300 g krup, 100 g ovčího sýra, 3 rajčata, 2 menší barevné papriky, 1 pálivá paprička, olivový olej, špetka mleté sladké papriky, sůl…
Marinované papriky
4 barevné papriky, 4 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, vinný ocet, hrst petrželky, sůl…
Thajský okurkový salát
1 salátová okurka, několik lístků čerstvé bazalky, 1 lžíce sezamových semínek, sůl
Zálivka: 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce octa, 1 lžíce sladké chilli omáčky, 1 lžíce sezamového oleje, 1 stroužek česneku...
Salát z krup s rajčaty, sýrem a olivami
100 g ječných krup, 100 g polotučného sýra (nemusí být kravský), 10–12 datlových rajčat, 12 vypeckovaných zelených oliv, směs bylinek (máta, bazalka, pažitka), trochu citronové šťávy, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, sůl, pepř...
Fazolkový salát s rajčaty a vejci
300 g mražených fazolových lusků, 2 červené cibule, 4 střední rajčata, 4 vejce natvrdo, 3 lžíce nakrájené pažitky, 2 lžíce vinného octa, 3 lžíce oleje, špetka cukru, pepř, sůl...
Lehký bramborový salát se žloutkovou zálivkou
1 kg brambor, 3 vejce, 3 mrkve, 2 žluté papriky, 150 g bílého jogurtu, 100 g eidamu, 100 g pórku, 1 lžíce plnotučné hořčice, hrst nasekané zelené petrželky, kurkuma, mletý pepř, sůl, několik listů salátu na ozdobu...
Marinované lilky s rajčaty po tádžicku
2 velké lilky, 2 velká rajčata, 3 stroužky prolisovaného česneku, ½ šálku jemně nakrájené petrželky, ½ šálku jemně nakrájeného čerstvého kopru, sůl, čerstvě mletý černý pepř, 3–4 lžíce olivového oleje...
Marocký salát z vařené mrkve
½ kg mrkve, oloupané a nakrájené na tenké plátky, 3–4 polévkové lžíce olivového oleje, 2 velké rozdrcené stroužky česneku, sůl a pepř podle chuti, 1 lžička římského kmínu, 2–3 lžíce čerstvé citronové šťávy (podle chuti), ¼ šálku nakrájené petrželky...
Salát z rýžových nudlí
Širší rýžové nudle, vyloupané krevety, sezamový nebo arašídový olej, sezamové semínko nebo arašídy, pórek nebo jarní cibulka, tvrdší zelenina (mrkev, bílá ředkev, kedluben, tlustostěnná paprika, fazolkové lusky)...
Salát ze tří druhů luštěnin
Alespoň dva druhy vařených fazolí, cizrna, jarní cibulka, příp. řapíkatý celer a petrželka
Zálivka: olivový olej, vinný ocet, sůl, pepř, příp. med a jemně mletá hořčice...
Salát z řapíkatého celeru
1 řapíkatý celer, 2 velká jablka (zakápnout citronovou šťávou), 2 zakysané smetany, hrst jader vlašských ořechů, sůl, pepř
Salát s teplými brambory a špenátem
500 g salátových brambor, 3 lžíce olivového oleje, hrubá mořská sůl, 2 červené cibule, 140 g žampionů, 1 lžíce hrubozrnné hořčice, 1 lžíce červeného vinného octa, 100 g špenátových listů, 85 g sýra s modrou plísní...