Jdi na obsah Jdi na menu

Houbová omáčka s vínem

2 lžíce másla, 1 šalotka nakrájená nadrobno, 400 g čerstvých hub očištěných a nakrájených na kousky, 2 lžíce hladké mouky, 100 ml suchého bílého vína, 300 ml zeleninového nebo houbového vývaru, 100 ml smetany ke šlehání, sůl a čerstvě namletý pepř, špetka muškátového oříšku

V kastrolu rozehřejeme máslo a na středním plameni osmahneme šalotku doměkka. Přidáme houby, krátce je osmahneme, zaprášíme moukou a smažíme další 2 minuty. Přilijeme víno a za občasného míchání ho necháme úplně odpařit. Vlijeme horký vývar, přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Nakonec přidáme smetanu a vaříme na mírném plameni pár minut do zhoustnutí. Osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem. Podáváme s knedlíkem.

houbova_omacka_s_vinem.jpg