Jdi na obsah Jdi na menu

Omáčky

Příspěvky

Křenová omáčka

25 g másla, několik lžic mouky, ½ l mléka, 1 kelímek smetany na vaření, 1 kostka zeleninového bujónu, ½ skleničky sterilovaného křenu, sůl

 
21. 10. 2020 | | Rubrika: Omáčky

Koprovka

Svazek čerstvého kopru, 2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 500 ml vývaru z masa nebo kostí, 200 ml mléka, sůl, ocet, cukr, 200–250 ml smetany…

 
25. 5. 2016 | | Rubrika: Omáčky

Svíčková bez svíčkové

Mrkev, celer a petržel nastrouháme nahrubo a spolu s nakrájenou cibulí osmahneme. Zaprášíme moukou, zalijeme vývarem, okořeníme pepřem, novým kořením, bobkovým listem a tymiánem. Uvaříme a případně rozmixujeme. Přidáme trochu smetany.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Omáčky

Tyrolská omáčka

Do vroucí vody přidáme houbový (nebo i zeleninový) bujón, cibuli nakrájenou na proužky, naložené či čerstvé houby, na kostky nakrájenou kyselou okurku a nasekané kapary. Povaříme, zahustíme závrtkou ze smetany a hladké mouky a ještě povaříme. Můžeme dokyselit octem nebo nálevem z okurek.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Omáčky