Moučníky
Příspěvky
Jablečný pečený čaj
2 kg jablek, asi 1 kg cukru, 50 g rozinek, rum, lžíce skořice, asi 20 hřebíčků...
Lepivý datlový dezert
Na moučník: 225 g vypeckovaných datlí, 175 ml vody, 1 lžička vanilkového extraktu, 175 g hladké mouky plus další na vymazání, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička kypřicího prášku, 2 vejce, 85 g másla a další na vymazání, 140 g třtinového cukru, 2 lžíce melasy nebo cukrového sirupu, 100 ml mléka
Na karamelový přeliv: 175 g třtinového cukru, 50 g másla, 225 ml 40% smetany, 1 lžíce melasy nebo cukrového sirupu
K podávání: vanilková zmrzlina, mochyně...
Krekry
200 g kukuřičné mouky, 75 g dýňových semen, 75 g slunečnicových semínek, 50 g seznamu, 50 g lněných semen, sůl, 50 ml oleje, asi 250 ml horké vody
Náplň na tuňákový koláč
Na oleji z tuňáka/ze sardelek/olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a/nebo bílé části jarní cibulky. Po chvilce přidáme nasekaný česnek a dále smažíme. Postupně přidáváme nakrájené sardelky, zcezeného tuňáka z konzervy, překrojená rajčátka a zelené části jarní cibulky. Okořeníme tymiánem, pepřem a citronovou šťávou a případně dosolíme.
Cizrnový koláč farinata
300 g cizrnové mouky, 900 ml studené vody, 100 g panenského olivového oleje, 10 g soli...
Jablečník
Na těsto: 5 jablek, 2 a ½ hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek krystalového cukru, 1 hrnek mléka, ½ hrnku rostlinného oleje, 2 vejce, 2 lžičky skořice, 2 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 1 lžička jedlé sody, 1 prášek do pečiva
Na dozdobení: podle chuti džem, 2 kelímky zakysané smetany, 2 bal. čokolády...
Blondies z cizrny
240 g vařené cizrny, 3 lžíce oleje nebo arašídové pomazánky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 špetka soli, ½ či více hrnku hnědého cukru, jablečná šťáva nebo voda, ¼ hrnku jemných ovesných vloček, 2 lžičky skořice...
Cuketový koláč
400 g listového těsta, 1–2 cukety, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 4 lžíce mascarpone, 50 g parmazánu, sůl, pepř...
Toskánský jablečný koláč
Hrst rozinek, 50 ml likéru Marascchino, 4 jablka, hrst piniových oříšků, 100 g másla + na vymazání formy, 150 g cukru krystal, 3 vejce, 100 ml mléka, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 150 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 2 lžíce třtinového cukru...
Sýrový quiche se syrečky
Na těsto: 170 g hladké mouky, 100 g změklého másla, 50 g nastrouhaného výraznějšího sýra, 1 vejce, 3 špetky soli
Na omáčku: 400 g drcených rajčat, 1 lžíce olivového oleje, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, sůl a chilli dle chuti
Na náplň: 180 g syrečků, 100 g cherry rajčat, oregano...
Galetka s rajčaty a cuketou
250 g polohrubé mouky (může být celozrnná), 130 g másla, 1 vejce, 1 lžička soli, 1 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce sezamových semínek na ozdobu
Náplň: 1 vejce, 100 g ricotty, 150 ml zakysané smetany, 100 g strouhaného ementálu, 1 lžička soli, ¼ lžičky mletého pepře, 250 g rajčat, 150 g cukety, 3 snítky tymiánu, 1 lžička medu...
Lublinské cibuláče
Na těsto: 50 g čerstvého droždí nebo 15 g instantního, 1 lžíce cukru, 500 g hladké mouky, 1 šálek teplého mléka, 1 vejce, 2 lžičky soli, 60 g másla
Na posyp: 2 velké cibule, 3 lžíce máku, 1 lžička soli, 2 lžíce oleje...
Galetka s pórkem a bramborami
Těsto: 120 g kukuřičné mouky, 100 g hrubé pšeničné mouky, 1 lžička soli, 120 g studeného másla, 1 vejce, 1–2 lžíce zakysané smetany
Náplň: 250 g brambor, 150 g pórku, 1 vejce, 150 ml zakysané smetany, 100 g sýra cottage, 50 g strouhaného parmezánu, 100 g strouhané goudy, 1 lžička soli, ¼ lžičky mletého pepře, ½ lžičky tymiánu, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce pažitky...
Sýrové tyčinky
2x 250 g listového těsta, hladká mouka na poprášení, 140 g ementálu, hrst tymiánových lístků, 1 vejce, mořská sůl na posypání...
Baciocca
800 g brambor, 3 cibule, 2 vejce, olivový olej extra panenský, sůl, pepř
Na těsto: 250 g hladké mouky, 150 ml vody, 2 lžíce olivového oleje extra panenského, sůl...