Moučníky
Příspěvky
Jablková buchta
450 g strouhaných jablek, 450 g polohrubé mouky, 250 g cukru, 125 g másla, 3 vejce, 1 kypřicí prášek, čokoládová poleva...
Cuketové muffiny
250 g oloupané mladé cukety, 250 g hladké špaldové mouky, 150 g hnědého cukru, 100 g másla, 50 g kakaa, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 3 vejce, 100 g čokolády na vaření...
Banánové šátečky s ořechy a čokoládou
1 balíček listového těsta, 1,5 měkčího banánu, 100 g mletých vlašských ořechů, 2 lžíce čokoládové nugety, ½ sáčku vanilinového cukru, mouka na vál, máslo na potření...
Ovocný koláč podle paní Kouřimské
Piškot: 4 vejce, 200 g cukru, 200 g polohrubé mouky, 6 lžic oleje, 6 lžic vlažné vody, ½ prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, špetka soli
Krém: 2 zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, 1 šlehačka, ztužovač
Dále: 1 velký meruňkový nebo broskvový kompot, 1 pudinkový prášek, máslo a polohrubá mouka na pekáč
Jablečné placičky
Smícháme 400 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, špetku soli, 150 g cukru a 1 vanilkový cukr, vmícháme 1 nakrájené máslo a 4 vejce a vypracujeme v tuhé těsto. Přidáme 1 kg jablek nakrájených na kostičky, promícháme a na plech vyložený pečicím papírem tvoříme lžící bochánky. Pečeme při 175 °C asi 20 minut. Vystačí na dva plechy.
Tiramisu
1 pomazánkové máslo, 50 g moučkového cukru, 1 trvanlivá šlehačka, 200 g dlouhých cukrářských piškotů, šálek silné vychladlé černé kávy s rumem, kakao...
Cuketová buchta podle paní Hrstkové
2 hrnky cukety nastrouhané najemno, 2 hrnky polohrubé mouky, ¾ hrnku cukru, ¾ hrnku oleje, 2 lžičky skořice, 1 prášek do pečiva
Promícháme a nalijeme na vymaštěný a vysypaný plech. Pečeme při 175º C asi 25 minut.
Těsto na buchty podle paní Klimešové
250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 3 lžíce cukru, 1 vejce + žloutek, ½ kostky droždí, 3 lžíce oleje, 2 dl mléka, špetka soli...
Bábovka podle paní Kudové
3 žloutky třeme do pěny s 200 g práškového cukru a 120 g másla. Přidáme 100 g mletých lískových (nebo vlašských) ořechů, 200 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, skleničku mléka (asi 200 ml) a nakonec sníh ze 3 bílků. Pečeme v dobře vymazané menší bábovkové formě na 180 ºC asi 30 minut.
Bábovka podle tety Bohušky
V míse rozmícháme 200 g krupicového cukru, citronovou kůru, 2 dl oleje, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce rumu, trochu vlažné vody a 3–4 žloutky. Přidáme 200 g polohrubé mouky a trochu kypřicího prášku, promícháme, a nakonec vmícháme z bílků ušlehaný tuhý sníh. Formu vymažeme máslem a vysypeme kokosem a vlijeme těsto. Asi ¾ hodiny pečeme na 175 °C.
Zelňáky
Hladkou mouku na vále osolíme a okmínujeme, přidáme vyždímané kysané zelí, trošku oleje, a pokud je směs příliš suchá, zaděláme troškou mléka. Propracujeme v tužší těsto, vyválíme z něj 5 mm silné placky a rozkrájíme je rádlem. Potřeme je olejem a upečeme je na vymazaném plechu při 180–200 °C dozlatova.
Štrúdl
350 g hladké mouky, špetka soli, hrst (40 g) práškového cukru, 1 vejce (trošku odebereme na potření), 1 lžíce másla, trocha vlažné vody...
Kakaová buchta s ořechy
3 skleničky polohrubé mouky, 2 skleničky krystalového cukru, 2–3 vejce, vanilkový cukr, 1 kypřicí prášek, 2 lžíce kakaa, 1–2 sklenky mléka, 1 sklenka oleje, celé ořechy, příp. i rozinky...
Trojbarevný koláč
Těsto spodní: 300 g hladké mouky, 100 g práškového cukru, 100 g tuku (Rama, Hera, máslo), 1 vejce, 4 lžíce studené vody, 1 vrchovatá lžíce kakaa, ½ prášku do pečiva
Zpracujeme dohromady, vyválíme a přeneseme na vymazaný plech.
Náplň: 2 tvarohy připravíme jako do koláčů a potřeme jím spodní těsto
Těsto vrchní: 200 g krystalového cukru, 200 g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 5 lžic studené vody, 1 skleničku od hořčice oleje, 2 vejce
Rozšleháme vejce s cukrem, olejem a vodou, přidáváme mouku s kypřícím práškem.
Vše pomalu upečeme ve středně vyhřáté troubě.
Tvarohový koláč s jablky
560 g hladké mouky, 150 g másla, 200 g moučkového cukru, 2 celá vejce, 1 kypřící prášek, 3–4 lžíce mléka
6 středních jablek, lžíce másla, cukr
500 g tvarohu, 2 vanilkové cukry, moučkový cukr, mléko, příp. žloutek...