Jdi na obsah Jdi na menu

Studená kuchyně

Příspěvky

Kimči

Základ: 1 kg pekingského zelí, 50 g hrubší soli, 500 ml studené vody

Zelenina: 60 g mrkve, 150 g ředkve/vodnice/kedlubny/ředkviček, 60 g lahůdkové cibulky

Pasta: 80 g jablka, 20 g česneku, 20 g čerstvého zázvoru, 45 g rybí omáčky, 10 g chilli koření...

 
16. 1. 2024 | | Rubrika: Saláty

Tapenáda z oliv

Olivy, ančovičky, olivový olej, česnek, vlašské ořechy, provensálské koření, pepř

 

 
7. 5. 2023 | | Rubrika: Pomazánky

Pesto ze sušených rajčat

Rozmixujeme piniové oříšky nebo kešu. Do mixéru přidáme sušená rajčata (nakládaná v oleji), olivový olej nebo olej z rajčat, na plátky nakrájený česnek, chili, sůl a pepř a rozmixujeme. Přisypeme parmazán a případně dosolíme.

 

 
28. 4. 2023 | | Rubrika: Jiné

Salát z pečených batátů

Batáty omyjeme, rozkrojíme na poloviny, položíme na pekáč vyložený pečicím papírem řezem nahoru a v troubě upečeme na 225 °C doměkka. Po zchladnutí je i se slupkou nakrájíme na kostky, stejně tak balkánský sýr. Promícháme s polníčkem nebo mladým špenátem, citronovou šťávou, olejem z praženého sezamu a případně ještě trochou soli.

 

 
27. 4. 2023 | | Rubrika: Saláty

Pohankové lívance

300 ml vlažného mléka,1 lžíce sušeného droždí, 1 lžička krupicového cukru, 1 vejce, 100 g pohankové mouky, 100 g hladké mouky, olej nebo máslo na smažení...

 
8. 11. 2021 | | Rubrika: Jiné

Salát s hnědou rýží a bílým sýrem

100 g suché hnědé rýže, 250 g tučnějšího bílého sýra, 300 g rajčat, 220 g vařených červených fazolí, 150 g zelené papriky, 80 g cibule, 1 vrchovatá lžička nasekané petrželky, 1 vrchovatá lžička nasekané natě kořenového celeru, 3 lžíce oleje, 1 lžíce citronové šťávy, 1 vrchovatá lžička kari, sůl, cukr a černý mletý pepř podle chuti...

 
3. 11. 2021 | | Rubrika: Saláty

Salát z půleného hrachu

šálku sušeného zeleného půleného hrachu, 1 šálek silného zeleninového vývaru, 2 šálky třešňových rajčat, 1 šálek mražených kukuřičných jader nebo 1 konzerva sterilovaných, 2 lžíce čerstvé ​​petrželky, 2 lžíce čerstvé ​​pažitky
Na zálivku: šťáva z 1 citronu, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžička javorového sirupu, sůl a pepř podle chuti...

 
10. 10. 2021 | | Rubrika: Saláty

Pikantní hlávkový salát

Rozmícháme 4 uvařené žloutky, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce jablečného nebo vinného octa, 2 lžíce hořčice, 3 lžíce nasekané pažitky a sůl. Zálivkou přelijeme hlávkový nebo ledový salát.

 

 
18. 7. 2021 | | Rubrika: Saláty

Vanilkové lassi

2½ hrnku bílého jogurtu, ¼ hrnku cukru krystal, 1 vanilkový cukr, ¾ hrnku studené vody, 1 hrnek kostek ledu...

 
14. 6. 2021 | | Rubrika: Jiné

Kedlubnový salát se zakysanou smetanou

2 kedlubny, 5 snítek čerstvého kopru, 1 stroužek česneku, 100 g zakysané smetany, sůl, mletý barevný pepř, šťáva z ½ citronu, 1 lžíce olivového oleje...

 
11. 4. 2021 | | Rubrika: Saláty

Fermentovaná zelenina

Směs tvrdší zeleniny: květák, mrkev, brokolice, červená paprika, červené zelí, jarní cibulka, okurky, papriky, čínské zelí, červená řepa, česnek, ředkvičky, chilli paprička...; sůl, nové koření, bobkový list, hořčičné semínko, příp. kopr, citronová kůra, jarní cibulka, zázvor...

 
27. 3. 2021 | | Rubrika: Jiné

Těstovinový salát s fazolemi a cizrnou

150 g těstovin, 300 g vařené cizrny, 300 g vařených červených fazolí, 50 ml citronové šťávy, 4 lžíce balzamikového octa, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 2–4 lžíce lahůdkových kvasnic, hrst černých oliv, 50 g špenátu, 1 cibule, chili, pepř a sůl podle chuti...

 
7. 3. 2021 | | Rubrika: Saláty

Bramborový salát s červenou řepou

600 g brambor, 3 vejce, 160 g vařené červené řepy, 110 g nivy, 2 stroužky česneku, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce bílého vinného octa, 30 g čerstvého kopru, sůl...

 
12. 2. 2021 | | Rubrika: Saláty

Krétská hrachová pomazánka

200 g žlutého půleného hrachu, panenský olivový olej, 4 šalotky, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 1 lžička medu, 2 lžičky hnědého cukru, kapary...

 
23. 1. 2021 | | Rubrika: Pomazánky

Marocký salát s mrkví a čočkou

200 g suché drobnozrnné čočky, 6 středních mrkví, 1 ½ lžíce olivového oleje, 1 střední šalotka, 2 velké stroužky česneku, hrst pistácií, hrst rozinek, 3 lžíce natě koriandru, 3 lžíce petrželky

Zálivka: ½ šálku olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce sirupu (datlového apod.), 1 lžička uzené papriky, ¾ lžičky kurkumy, ¾ lžičky soli, ½ lžičky mletého římského kmínu, ¼ lžičky skořice, špetka chili...

 
20. 1. 2021 | | Rubrika: Saláty