Jdi na obsah Jdi na menu

Fermentovaná zelenina

Směs tvrdší zeleniny: květák, mrkev, brokolice, červená paprika, červené zelí, jarní cibulka, okurky, papriky, čínské zelí, červená řepa, česnek, ředkvičky, chilli paprička...; sůl, nové koření, bobkový list, hořčičné semínko, příp. kopr, citronová kůra, jarní cibulka, zázvor...

Připravíme si solný nálev v poměru 20 g soli na 1 litr převařené vody. Do vyvařené sklenice postupně vrstvíme kusy očištěné zeleniny a koření tak, aby u hrdla sklenice zůstaly 2 cm volné. Zalijeme solným nálevem, aby byla všechna zelenina ponořená. Pokud některé kousky zeleniny vyplavávají, zatížíme je například skleněným víčkem od zavařovací sklenice. Přiklopíme víčkem a necháme zeleninu kvasit na tmavším místě se stálou teplotou kolem 20 ºC. Začnou se tvořit bublinky a může se stát, že nálev trochu vyteče. Zhruba po šesti dnech bouřlivé kvašení ustane a sklenici můžeme přesunout do ledničky. V chladu vydrží i několik měsíců.

fermentovana_zelenina.jpg