Jiné
Příspěvky
Slané müsli
250 g ovesných vloček, 50 g dýňových semen, 50 g vlašských ořechů, 50 g slunečnicových semen, 25 g lněného semínka, 40 g melasy, 40 g vody, 3 lžičky soli, 1 lžička citronové kůry, 2 lžičky rozmarýnu, 2 lžičky tymiánu, 40 g olivového oleje

Muzika
300 g sušeného ovoce (z toho alespoň 100 g švestek a 100 g jablek, dále např. hrušky nebo meruňky), 2 lžíce rozinek, hrst vlašských ořechů, 2 hřebíčky, 1 svitek skořice, 1 hvězdička badyánu, asi 100 g mikulášského perníku nebo perníku na strouhání + hořké čokolády, med, citronová šťáva, sůl...

Grilované cukety s česnekem
6 středních cuket, sůl, 1–2 svazky petrželky, 3 stroužky česneku, 1 menší chilli paprička, asi 200 ml olivového oleje...

Tortily s pikantní cizrnou
90 g hummusu, 1 lžíce sirupu (např. javorového), šťáva z 1 citronu, horká voda dle potřeby, 1 hlávka římského nebo ledového salátu
400g konzerva cizrny, 1 lžíce oleje, 4 lžíce chilli omáčky, 1 stroužek česneku, špetka soli
4 velké nebo 8 malých tortil, zelenina podle chuti, např. červená cibule, rajčátka, červená paprika...

Cibulové bhádží
125 g cizrnové mouky, 65 ml studené vody, 1 velká cibule, 4 lžíce nízkotučného jogurtu, 1 lžíce nasekané čerstvé máty, ¼ lžičky mletého koriandru, ¼ lžičky kajenské papriky, ¼ lžičky mletého kmínu, dle chuti mletý černý pepř a sůl, rostlinný olej...

Marinovaný sladkokyselý květák
Květák, nakládané cibulky a/nebo kukuřičky, bílé víno, jablečný ocet, hřebíček, bobkové listy, celý pepř, sůl, med...

Placičky z tvarůžků
1 větší balíček tvarůžků, 1 kostka tvarohu, 3 velké uvařené brambory, 1 vejce, polohrubá mouka dle potřeby, sůl, pepř, kmín…

Bramborové doutníky
500 g vařených brambor, 1 vejce, sůl podle chuti, 200 g polohrubé mouky + na podsyp, 100 g sýra Niva, přibližně 30 ks zelených fazolových lusků, olej na smažení podle potřeby…

Zapečené syrečkové chuťovky
Krajíčky chleba slabě namažeme máslem, obložíme plátky cibule, posypeme nastrouhanými tvarůžky a poprášíme sladkou paprikou. V troubě krátce zapečeme.

Tvarůžky nakládané ve smetaně
Do šroubovací sklenice nakrájíme tvarůžky na kostičky, na ně dáme vrstvu zakysané smetany a vrstvy opakujeme, končíme smetanou. Sklenici zavíčkujeme a 2–4 dny necháme v lednici proležet.

Hermelín nakládaný v nálevu
Hermelín nakrájíme do sklenice na kousky, prokládáme cibulí, přidáme nové koření a feferonku a zalijeme nálevem z nakládané zeleniny, např. okurek. Necháme alespoň 4 dny uležet.

Sýrové kuličky
Tvrdé sýry nastrouháme najemno a utřeme se zbylými přísadami na pevnější hmotu (můžeme ji nechat v chladu ztuhnout). Do hmoty pak vmáčkneme pevnou náplň – osušenou olivu, oloupanou mandli, vlašský ořech, lískový oříšek – nebo náplň do hmoty zabalíme. Obalíme v nasekané petrželce nebo pažitce (čerstvé nebo sušené), mleté sladké paprice, kokosové moučce, koření kari, nebo v mletých ořeších. Před podáváním necháme vychladit…

Sýr nakládaný v pivu
Různé druhy sýra (tvarůžky, Niva, Romadúr, Hermelín) skládáme sklenice. Vrstvy sýra prokládáme cibulí a kořeníme sladkou paprikou, pálivou paprikou, drceným kmínem a/nebo pepřem. Sýry zalijeme 10° pivem, aby byl obsah zcela potopen. Převážeme plátnem a necháme 3–4 dny zrát na nepříliš teplém místě, dokud se nevytvoří sýrová pasta.

Paprikové závitky se sýrovou náplní
4 červené papriky, 250 g žervé, malý svazek čerstvé bazalky, 1 stroužek česneku, 1 lžíce olivového oleje, sůl…

Cibulový dip
2 lžíce olivového oleje, 4 malé cibule, 2 snítky čerstvého tymiánu, 2 lžíce balzamikového octa, 2 lžíce worcesterské omáčky, ½ lžičky soli, ¼ lžičky mletého pepře, 230 g smetanového sýra, 125 ml zakysané smetany, 2 lžíce majonézy...