Jiné
Příspěvky
Pesto ze sušených rajčat
Rozmixujeme piniové oříšky nebo kešu. Do mixéru přidáme sušená rajčata (nakládaná v oleji), olivový olej nebo olej z rajčat, na plátky nakrájený česnek, chili, sůl a pepř a rozmixujeme. Přisypeme parmazán a případně dosolíme.
Pohankové lívance
300 ml vlažného mléka,1 lžíce sušeného droždí, 1 lžička krupicového cukru, 1 vejce, 100 g pohankové mouky, 100 g hladké mouky, olej nebo máslo na smažení...
Vanilkové lassi
2½ hrnku bílého jogurtu, ¼ hrnku cukru krystal, 1 vanilkový cukr, ¾ hrnku studené vody, 1 hrnek kostek ledu...
Fermentovaná zelenina
Směs tvrdší zeleniny: květák, mrkev, brokolice, červená paprika, červené zelí, jarní cibulka, okurky, papriky, čínské zelí, červená řepa, česnek, ředkvičky, chilli paprička...; sůl, nové koření, bobkový list, hořčičné semínko, příp. kopr, citronová kůra, jarní cibulka, zázvor...
Slané müsli
250 g ovesných vloček, 50 g dýňových semen, 50 g vlašských ořechů, 50 g slunečnicových semen, 25 g lněného semínka, 40 g melasy, 40 g vody, 3 lžičky soli, 1 lžička citronové kůry, 2 lžičky rozmarýnu, 2 lžičky tymiánu, 40 g olivového oleje
Muzika
300 g sušeného ovoce (z toho alespoň 100 g švestek a 100 g jablek, dále např. hrušky nebo meruňky), 2 lžíce rozinek, hrst vlašských ořechů, 2 hřebíčky, 1 svitek skořice, 1 hvězdička badyánu, asi 100 g mikulášského perníku nebo perníku na strouhání + hořké čokolády, med, citronová šťáva, sůl...
Grilované cukety s česnekem
6 středních cuket, sůl, 1–2 svazky petrželky, 3 stroužky česneku, 1 menší chilli paprička, asi 200 ml olivového oleje...
Tortily s pikantní cizrnou
90 g hummusu, 1 lžíce sirupu (např. javorového), šťáva z 1 citronu, horká voda dle potřeby, 1 hlávka římského nebo ledového salátu
400g konzerva cizrny, 1 lžíce oleje, 4 lžíce chilli omáčky, 1 stroužek česneku, špetka soli
4 velké nebo 8 malých tortil, zelenina podle chuti, např. červená cibule, rajčátka, červená paprika...
Cibulové bhádží
125 g cizrnové mouky, 65 ml studené vody, 1 velká cibule, 4 lžíce nízkotučného jogurtu, 1 lžíce nasekané čerstvé máty, ¼ lžičky mletého koriandru, ¼ lžičky kajenské papriky, ¼ lžičky mletého kmínu, dle chuti mletý černý pepř a sůl, rostlinný olej...
Marinovaný sladkokyselý květák
Květák, nakládané cibulky a/nebo kukuřičky, bílé víno, jablečný ocet, hřebíček, bobkové listy, celý pepř, sůl, med...
Placičky z tvarůžků
1 větší balíček tvarůžků, 1 kostka tvarohu, 3 velké uvařené brambory, 1 vejce, polohrubá mouka dle potřeby, sůl, pepř, kmín…
Bramborové doutníky
500 g vařených brambor, 1 vejce, sůl podle chuti, 200 g polohrubé mouky + na podsyp, 100 g sýra Niva, přibližně 30 ks zelených fazolových lusků, olej na smažení podle potřeby…
Zapečené syrečkové chuťovky
Krajíčky chleba slabě namažeme máslem, obložíme plátky cibule, posypeme nastrouhanými tvarůžky a poprášíme sladkou paprikou. V troubě krátce zapečeme.
Tvarůžky nakládané ve smetaně
Do šroubovací sklenice nakrájíme tvarůžky na kostičky, na ně dáme vrstvu zakysané smetany a vrstvy opakujeme, končíme smetanou. Sklenici zavíčkujeme a 2–4 dny necháme v lednici proležet.
Hermelín nakládaný v nálevu
Hermelín nakrájíme do sklenice na kousky, prokládáme cibulí, přidáme nové koření a feferonku a zalijeme nálevem z nakládané zeleniny, např. okurek. Necháme alespoň 4 dny uležet.