Jdi na obsah Jdi na menu

Jiné

Příspěvky

Vanilkové lassi

2½ hrnku bílého jogurtu, ¼ hrnku cukru krystal, 1 vanilkový cukr, ¾ hrnku studené vody, 1 hrnek kostek ledu...

 
14. 6. 2021 | | Rubrika: Jiné

Fermentovaná zelenina

Směs tvrdší zeleniny: květák, mrkev, brokolice, červená paprika, červené zelí, jarní cibulka, okurky, papriky, čínské zelí, červená řepa, česnek, ředkvičky, chilli paprička...; sůl, nové koření, bobkový list, hořčičné semínko, příp. kopr, citronová kůra, jarní cibulka, zázvor...

 
27. 3. 2021 | | Rubrika: Jiné

Slané müsli

250 g ovesných vloček, 50 g dýňových semen, 50 g vlašských ořechů, 50 g slunečnicových semen, 25 g lněného semínka, 40 g melasy, 40 g vody, 3 lžičky soli, 1 lžička citronové kůry, 2 lžičky rozmarýnu, 2 lžičky tymiánu, 40 g olivového oleje

 
10. 1. 2021 | | Rubrika: Jiné

Muzika

300 g sušeného ovoce (z toho alespoň 100 g švestek a 100 g jablek, dále např. hrušky nebo meruňky), 2 lžíce rozinek, hrst vlašských ořechů, 2 hřebíčky, 1 svitek skořice, 1 hvězdička badyánu, asi 100 g mikulášského perníku nebo perníku na strouhání + hořké čokolády, med, citronová šťáva, sůl...

 
24. 12. 2020 | | Rubrika: Jiné

Grilované cukety s česnekem

6 středních cuket, sůl, 1–2 svazky petrželky, 3 stroužky česneku, 1 menší chilli paprička, asi 200 ml olivového oleje...

 
6. 3. 2020 | | Rubrika: Jiné

Tortily s pikantní cizrnou

90 g hummusu, 1 lžíce sirupu (např. javorového), šťáva z 1 citronu, horká voda dle potřeby, 1 hlávka římského nebo ledového salátu

400g konzerva cizrny, 1 lžíce oleje, 4 lžíce chilli omáčky, 1 stroužek česneku, špetka soli

4 velké nebo 8 malých tortil, zelenina podle chuti, např. červená cibule, rajčátka, červená paprika...

 
11. 6. 2019 | | Rubrika: Jiné

Cibulové bhádží

125 g cizrnové mouky, 65 ml studené vody, 1 velká cibule, 4 lžíce nízkotučného jogurtu, 1 lžíce nasekané čerstvé máty, ¼ lžičky mletého koriandru, ¼ lžičky kajenské papriky, ¼ lžičky mletého kmínu, dle chuti mletý černý pepř a sůl, rostlinný olej...

 
2. 6. 2019 | | Rubrika: Jiné

Marinovaný sladkokyselý květák

Květák, nakládané cibulky a/nebo kukuřičky, bílé víno, jablečný ocet, hřebíček, bobkové listy, celý pepř, sůl, med...

 
11. 4. 2019 | | Rubrika: Jiné

Placičky z tvarůžků

1 větší balíček tvarůžků, 1 kostka tvarohu, 3 velké uvařené brambory, 1 vejce, polohrubá mouka dle potřeby, sůl, pepř, kmín…

 
24. 7. 2018 | | Rubrika: Jiné

Bramborové doutníky

500 g vařených brambor, 1 vejce, sůl podle chuti, 200 g polohrubé mouky + na podsyp, 100 g sýra Niva, přibližně 30 ks zelených fazolových lusků, olej na smažení podle potřeby…

 
24. 7. 2018 | | Rubrika: Jiné

Zapečené syrečkové chuťovky

Krajíčky chleba slabě namažeme máslem, obložíme plátky cibule, posypeme nastrouhanými tvarůžky a poprášíme sladkou paprikou. V troubě krátce zapečeme.

 
8. 5. 2018 | | Rubrika: Jiné

Tvarůžky nakládané ve smetaně

Do šroubovací sklenice nakrájíme tvarůžky na kostičky, na ně dáme vrstvu zakysané smetany a vrstvy opakujeme, končíme smetanou. Sklenici zavíčkujeme a 2–4 dny necháme v lednici proležet.

 
10. 3. 2018 | | Rubrika: Jiné

Hermelín nakládaný v nálevu

Hermelín nakrájíme do sklenice na kousky, prokládáme cibulí, přidáme nové koření a feferonku a zalijeme nálevem z nakládané zeleniny, např. okurek. Necháme alespoň 4 dny uležet.

 
10. 3. 2018 | | Rubrika: Jiné

Sýrové kuličky

Tvrdé sýry nastrouháme najemno a utřeme se zbylými přísadami na pevnější hmotu (můžeme ji nechat v chladu ztuhnout). Do hmoty pak vmáčkneme pevnou náplň – osušenou olivu, oloupanou mandli, vlašský ořech, lískový oříšek – nebo náplň do hmoty zabalíme. Obalíme v nasekané petrželce nebo pažitce (čerstvé nebo sušené), mleté sladké paprice, kokosové moučce, koření kari, nebo v mletých ořeších. Před podáváním necháme vychladit…

 
10. 3. 2018 | | Rubrika: Jiné

Sýr nakládaný v pivu

Různé druhy sýra (tvarůžky, Niva, Romadúr, Hermelín) skládáme sklenice. Vrstvy sýra prokládáme cibulí a kořeníme sladkou paprikou, pálivou paprikou, drceným kmínem a/nebo pepřem. Sýry zalijeme 10° pivem, aby byl obsah zcela potopen. Převážeme plátnem a necháme 3–4 dny zrát na nepříliš teplém místě, dokud se nevytvoří sýrová pasta.

 
8. 3. 2018 | | Rubrika: Jiné