Luštěniny
Příspěvky

Veganská sekaná
2 šálky vařené čočky, 1 střední cibule nakrájené, 1 ¼ šálku nakrájených žampionů, 3 stroužky česneku, půl šálku jemných ovesných vloček, 1 kostka houbového bujónu, 2 lžíce grilovací omáčky, olej, sůl...

Čočka s kroupami
V jednom kastrůlku uvaříme čočku s trochou majoránky doměkka, v druhém kroupy. Obojí smícháme, osolíme, opepříme, omastíme olejem a případně posypeme smaženou cibulkou. Podáváme s nakládanou zeleninou nebo zeleninovým salátem.

Cizrna à la míchaná vejce
250 g suché cizrny, 1 červená paprika, 1 větší cibule, 3 lžíce tahini, 2 lžíce oleje, 2 lžičky mletého koriandru, 1 lžička mletého římského kmínu, 1 lžička sušeného česneku, špetka kajenské papriky, špetka mletého pepře, 2 lžičky sušeného tymiánu, asi 1 lžička soli...

Šoulet z fazolí adzuki
200 g cibule, 150 g fazolek adzuki, 150 g krup, 1 lžíce oleje, 1 stroužek česneku, sůl, 2 lžíce sójové omáčky,1 lžička sušené majoránky, ¼ lžičky mletého zázvoru...

Moravské fazole se sušenými švestkami
350 g bílých fazolí, 60 g másla, 20 g hladké mouky, 120 g sušených švestek, sůl, ocet...

Makové kofty
400 g brambor, 400 g mrkve, 100 g fazolí, 150 g polohrubé mouky, garam masala, sůl, makové semínko, olej

Marocké cizrnové kari
1 střední cibule, 3 lžíce oleje, 3 stroužky česneku, 350 g dýně (nebo mrkve, brambor nebo batátů), 1 červená paprika, 3/4 šálku červené čočky, 240 g vařené cizrny, 1 malá konzerva rajského protlaku, 1 lžička zázvoru, 1 lžička kurkumy, 1 lžička římského kmínu, 1 lžička uzené papriky, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky soli + další podle potřeby, 1/4 lžičky chilli nebo podle chuti, 3 šálky zeleninového vývaru...

Čočka na sladkokyselo
Čočku předem namočíme a necháme nabobtnat. Vyměníme jí vodu a uvaříme se solí a tymiánem doměkka. Z oleje, nakrájené cibule a hladké mouky usmažíme světlou výšku. Čočku částečně slijeme, přidáme jíšku, cukr a ocet a krátce povaříme. Nakonec přidáme kousek másla.

Jižanské fazole
½ kg suchých červených fazolí, 2 lžíce oleje, 1 střední cibule, 1 zelená paprika, 2 střední stonky řapíkatého celeru, 6 stroužků česneku, 1 lžička sušeného tymiánu, 1 lžička mleté papriky, ½ lžičky soli, ¼ lžičky mletého pepře, špetka mleté kajenské papriky, 2 bobkové listy, 2 kostky zeleninového vývaru, 2 lžíce čerstvé petrželky...

Pečené karbanátky z červené čočky
1 velká cibule, 2 lžíce olivového oleje, 4–5 velkých mrkví, 200 g půlené červené čočky, 500 ml vody, 90 g ovesných vloček, 2 stroužky česneku, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžička mletého římského kmínu, hrst nakrájené pažitky, sůl a mletý černý pepř podle chuti...

Fazolový guláš
500 g suchých fazolí (nebo 1250 g vařených či konzervovaných), 1 kg cibule, několik lžic oleje, ½ palice česneku, 1 lžička mletého nebo drceného kmínu, 3 lžíce mleté sladké papriky, špetka pálivé papriky, 4 kostky zeleninového bujónu, 2 lžičky majoránky...

Pučálka
Klíčení hrachu: celý hrách přebereme a namočíme do zavařovací sklenice na jeden den do dostatku vody. Pak vodu slijeme a hrách necháme okapat. Překryjeme potravinářskou fólií a uděláme do ní několik dírek. Postavíme na světlé místo a necháme den klíčit. Buď už použijeme; nebo propláchneme, necháme okapat a ještě jeden den necháme klíčit...

Těstoviny s cizrnou
200 g cizrny, 150 g rýhovaných těstovin (škebličky, penne, ...) nebo tagliatelle, 1 stroužek česneku, zeleninový vývar, snítka rozmarýnu, strouhaný parmezán nebo pecorino, extra panenský olivový olej, sůl, černý pepř, a dále...
Po toskánsku: 250 g loupaných rajčat nebo konzerva rajčatové pasty
Se zeleninou: 50 g mrkve, 50 g cibule, 50 ml bílého vína...

Veganské „masové” kuličky
¼ šálku bulguru, ¾ šálku čočky, 5 větších hnědých žampionů, 1 menší cibule, ½ šálku ovesných vloček, 1 lžíce lněných semínek, ¼ šálku slunečnicových semen, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce lahůdkového droždí, 2 stroužky česneku, po lžičce sušeného oregana, bazalky, šalvěje a petrželky, podle chuti soli, ¼ lžičky mletého černého pepře...

Fazolové chilli s bulgurem
2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 1 červená paprika a 1 zelená paprika nakrájené na kostky, 500 g vařených fazolí, 3 šálky silného zeleninového vývaru, 1 konzerva rajčat, malá konzerva rajského protlaku, chilli paprika podle chuti, ¾ šálku bulguru, 2 lžičky římského kmínu, 2 lžičky sušeného oregana, 1 lžička uzené papriky, šťáva z 1 limetky, sůl podle chuti...