Jdi na obsah Jdi na menu

Pečené karbanátky z červené čočky

1 velká cibule, 2 lžíce olivového oleje, 4–5 velkých mrkví, 200 g půlené červené čočky, 500 ml vody, 90 g ovesných vloček, 2 stroužky česneku, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžička mletého římského kmínu, hrst nakrájené pažitky, sůl a mletý černý pepř podle chuti

Na dresing rozmixujeme 70 g tahini, 2 ½ lžíce citronové šťávy, 1 lžice jablečného octa, nejméně 2 lžíce vody podle potřeby, 2 prolisované stroužky česneku, 1 špetku soli, černý pepř podle chuti

V kastrolu rozehřejeme olivový olej a lehce na něm osmahneme nakrájenou cibuli. Přidáme mrkev nakrájenou na kolečka, čočku, zalijeme vodou a vaříme, dokud se čočka nerozpadá. Přidáme polovinu množství ovesných vloček, prolisovaný česnek, citronovou šťávu a dochutíme paprikou, římským kmínem, solí a černým pepřem. Dobře rozmixujeme. Přidáme zbytek ovesných vloček a pažitku. Dobře promícháme. Směs by měla být vlhká, ale schopná držet tvar - pokud ne, přidáme vločky. Předehřejeme troubu na 200 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Ze směsi tvoříme placičky (mělo by jich být 15–18) a přeneseme je na plech. Pečeme je 23–25 minut nebo do zlatova. Vyjmeme je z trouby a na plechu je necháme několik minut vychladnout. Podáváme s dresingem.

Podle původního receptu

pecene_karbanatky_z_cervevne_cocky.jpg