Jdi na obsah Jdi na menu

Těstoviny

Příspěvky

Těstoviny s houbami

250 g vřeten, 2 lžíce másla, 4 stroužky česneku, 350 g žampionů nebo jiných hub, 2½ šálku vývaru, 400 g kokosového mléka, 2 lžíce lahůdkového droždí, 1 lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy, 3 lžíce sójové omáčky, ½ lžičky mletého pepře, čerstvá nasekaná petrželka, sůl a pepř podle chuti...

 
12. 8. 2023 | | Rubrika: Těstoviny

Noky z chleba

Chléb nalámeme a rozmixujeme. Přisypeme polohrubou mouku, přidáme nadrobno nasekané natě nebo bylinky, sůl, pepř a strouhaný parmazán a promícháme. Přidáme vejce a tolik mléka, aby vzniklo kompaktní těsto. Pokud je směs příliš mokrá, přisypeme trošku mouky. Lžící z něj tvarujeme nočky nebo kuličky a zlehka je obalíme v mouce. Položíme je na talíř, aby se nedotýkaly, a necháme je alespoň 30 minut odpočinout v lednici. Noky vložíme do osolené vroucí vody vaříme je, dokud nevyplavou na hladinu. Vylovíme je děrovanou naběračkou a ihned podáváme s máslem a bylinkami, s parmazánem, omáčkou nebo pestem. Před podáváním je můžeme ještě osmahnout na másle.

Podle původního receptu

 
25. 1. 2022 | | Rubrika: Těstoviny

Těstoviny s dýňovou omáčkou

340 g těstovin, 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 500 g dýně, 160 ml smetany na vaření, po ½ lžičce mletého římského kmínu, oregana, mleté papriky a uzené mleté papriky, sůl a mletý pepř podle chuti, 200 g strouhaného tvrdého sýra, hrst čerstvé nasekané petržele...

 
11. 11. 2021 | | Rubrika: Těstoviny

Těstoviny s letní zeleninou

2 lžíce olivového oleje, 2 jarní cibulky, 1 malá červená paprika, 1 řapík celeru, 1 malá cuketa, 100 g pancetta, chili sušené drcené, 1 konzerva rajčat, sůl, 320 g plochých těstovin (např. linguine), pecorino, bazalka...

 
9. 9. 2021 | | Rubrika: Těstoviny

Gnocchi z plechu s letní zeleninou

500 g gnocchů, 250 g třešňových rajčat, ½ konzervy kukuřice, ½ svazku chřestu, 1 menší cuketa, 1 červená cibule, 50 ml olivového oleje, sůl, černý pepř, 4 stroužky česneku, čerstvě strouhaný parmazán a čerstvé listy bazalky k servírování...

 
6. 9. 2021 | | Rubrika: Těstoviny

Omáčka z pečených paprik na těstoviny

4 červené kapie, sůl, 4 lžíce olivového oleje, 110 g strouhaného sýra typu parmazán, 50 g přírodních ořechů kešu, 1 stroužek česneku, pepř, 1 hrst čerstvé bazalky...

 
27. 6. 2021 | | Rubrika: Těstoviny

Těstoviny s lososem

350 g těstovin fettuccine nebo tagliatelle, 250 g lososa (nemusí být vcelku), 40 g másla, 1 kelímek 33 % smetany, 100 ml suchého bílého vína, 2 lžíce sekaných jader vlašských ořechů, 2 lžíce petrželové natě, 1 lžíce čerstvé bazalky, šafrán, pepř, sůl...

 
11. 6. 2021 | | Rubrika: Těstoviny

Těstoviny s tuňákem a rukolou

1 stroužek česneku, kousek červené chilli papričky, 2 ančovičky v oleji, 3 lžíce panenského olivového oleje, 125 g cherry rajčat, 150 g tuňáka v olivovém oleji, malá hrst rukoly, 1 lžíce citronové šťávy, 250 g těstovin typu penne nebo vřetena...

 
25. 3. 2021 | | Rubrika: Těstoviny

Nudle se zelím a houbami

50 g sušených hříbků, 500 g kysaného zelí, 1 velká cibule, 2 lžíce rostlinného oleje, sůl, čerstvě mletý pepř, ½ lžičky kmínu, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžička cukru, ½ lžíce nasekané petrželky, 2 lžíce panenského olivového oleje, 200 g nudlí nebo jiných menších těstovin...

 
22. 3. 2021 | | Rubrika: Těstoviny

Špagety s čočkovým ragú

160 g velkozrnné čočky, 2x 400g konzerva rajčat, 2 lžičky oregana, 2 stroužky česneku, 1 menší cibule, 1 lžíce olivového oleje, podle chuti chili, sůl a pepř...

 
13. 3. 2021 | | Rubrika: Těstoviny

Cannelloni/lasagne s ricottou a špenátem

300 g cannelloni nebo lasagní

Na náplň: 450 g špenátu (anebo mangoldu), 300 g ricotty, 2 střední vejce, 1 stroužek česneku, 15 g extra panenského olivového oleje, 100 g nastrouhaného parmezánu, 1 špetka nastrouhaného muškátového oříšku, černý pepř a sůl podle chuti

Na bešamel: 1 l mléka, 100 g mouky, 100 g másla, 1 špetka soli, strouhaný muškátový oříšek podle chuti, 1 špetka černého pepře...

 
24. 1. 2021 | | Rubrika: Těstoviny

Zelné těstoviny

500 g hlávkového bílého zelí, 200 g širokých těstovin, 1 lžíce slunečnicového oleje, černý pepř, sůl, případně mletý kmín...

 
22. 1. 2021 | | Rubrika: Těstoviny

Špagety s pestem a tuňákovými kuličkami

400 g špaget, 2x konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 70 g strouhanky, 1 lžíce nasekaného kopru, 1 lžíce nasekané pažitky, 1 lžíce jemně nastrouhané citronové kůry, 1 vejce, olivový olej, bazalkové pesto podle chuti, 125 g smetany na vaření, jemně strouhaný parmazán k podávání...

 
7. 5. 2020 | | Rubrika: Těstoviny

Zapečené těstoviny s brokolicí

400 g krátkých silných těstovin (penne, vrtulky), 1 cibule (nejlépe červená), 500 g brokolice, 1 kostka zeleninového vývaru, 2 lžičky francouzské hořčice, 200 ml smetany na vaření, 150 g strouhaného sýra (ementál, čedar nebo směs), 3 lžíce strouhanky, 1 lžička sušeného tymiánu, sůl a pepř...

 
7. 9. 2019 | | Rubrika: Těstoviny

Špagety s ořechovým pestem

2 stroužky česneku, 80 g vlašských ořechů, 110 g rukoly + na ozdobu, 1 lžička soli, 30 g nastrouhaného parmazánu, 2 lžíce olivového oleje, černý pepř, sůl...

 
1. 5. 2019 | | Rubrika: Těstoviny