Jdi na obsah Jdi na menu

Cannelloni/lasagne s ricottou a špenátem

300 g cannelloni nebo lasagní

Na náplň: 450 g špenátu (anebo mangoldu), 300 g ricotty, 2 střední vejce, 1 stroužek česneku, 15 g extra panenského olivového oleje, 100 g nastrouhaného parmezánu, 1 špetka nastrouhaného muškátového oříšku, černý pepř a sůl podle chuti

Na bešamel: 1 l mléka, 100 g mouky, 100 g másla, 1 špetka soli, strouhaný muškátový oříšek podle chuti, 1 špetka černého pepře

V oleji osmahneme česnek a vyjmeme ho. Přidáme umytý a okapaný špenát, osolíme a dusíme ho zakrytý asi 5 minut, dokud nepovadne. Pak ho necháme vychladnout a mezitím připravíme bešamel.

Nejprve ohřejeme mléko. V kastrolu necháme rozpustit máslo, přidáme prosetou mouku a rychle ji rozmícháme. Několik minut smažíme, pak odstavíme z ohně a přiléváme horké mléko. Neustále mícháme metličkou. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vaříme na mírném ohni 5–6 minut.

Vychladlý špenát přendáme na prkénko a nakrájíme ho nahrubo. Přendáme ho do mísy, přidáme ricottu a promícháme vidličkou. Přidáme vejce, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek a vše promícháme. Nakonec přidáme nastrouhaný sýr a promícháme. Poté směsí naplníme sáček (pokud budeme plnit cannelloni) a dáme ji do chladničky. Dno pekáče potřeme několika lžícemi bešamelu a buď směsí plníme cannelloni a skládáme je do pekáče, přičemž každou vrstvu zalijeme bešamelem; anebo vrstvíme lasagne a střídavě je potíráme špenátovou směsí a bešamelem. Těstoviny přelijeme zbývajícím bešamelem, můžeme je navrch posypat dalším nastrouhaným parmazánem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30–35 minut. Poté přepneme na grilování a grilujeme asi 5 minut, dokud se nevytvoří světle hnědá krusta. Podáváme horké.

Původní recept

cannelloni_lasagne_s_ricottou_a_spenatem.jpg