Jdi na obsah Jdi na menu

Zeleninové

Příspěvky

Podzimní polévka z batátů

500 g batátů, 1 malá červená cibule, lístky z několika větviček čerstvého tymiánu, 2 lžíce olivového oleje, ¼ lžičky mletého muškátového oříšku, ¼ lžičky mleté ​​skořice, ¾–1 litry kuřecího nebo zeleninového vývaru, sůl a čerstvě mletý černý pepř...

 
23. 10. 2020 | | Rubrika: Zeleninové

Krémová polévka z pečeného květáku

1 květák, extra panenský olivový olej, sůl, pepř, 1 malá cibule, 2–3 stroužky česneku, 2 lžičky sladké papriky, 1 lžička mletého římského kmínu, ½ lžičky mletého sumaku, ¼ lžičky mleté kurkumy, 3 šálky zeleninového vývaru, 1 kelímek smetany na vaření, limetková šťáva, hrst nakrájeného čerstvého kopru...

 
20. 2. 2020 | | Rubrika: Zeleninové

Krém z pečených batátů

600 g batátů, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 cibule, 2 chilli papričky + další na ozdobení, 2 lžičky kurkumy, 500 ml zeleninového vývaru, 1 konzerva kokosového mléka, 80 g mandlových lupínků opražených nasucho, sůl...

 
12. 12. 2019 | | Rubrika: Zeleninové

Z pečené dýně a jablek

450 g dýně, 1 větší zelené jablko, 1 střední cibule, 2 stroužky česneku, 1 polévková lžíce olivového oleje, sůl, ¼ čajové lžičky kajenské papriky, zeleninový vývar podle potřeby, sůl podle chuti

Na ozdobu: semínka granátového jablka, dýňová semínka, čerstvá petrželka jemně nasekaná, čerstvě mletý černý pepř...

 
7. 12. 2019 | | Rubrika: Zeleninové

Podzimní

V horké vodě namočíme sušené houby. Na másle nebo olivovém oleji krátce osmažíme mrkev a celer nakrájené na tenké plátky. Zalijeme vodou, přidáme sušené houby i s nálevem, zeleninový bujón v kostce a rozmarýn a přivedeme k varu. Přidáme domácí nudle a uvaříme doměkka. Nakonec přidáme uvařené bílé fazole.

 
27. 11. 2019 | | Rubrika: Zeleninové

Dýňová polévka se zakysanou smetanou

400 g dýně, 200 g brambor, 1 pórek, olivový olej, 2 větvičky rozmarýnu, 500 ml zeleninového vývaru, 100 g zakysané smetany, plátkované mandle, ocet balsamico, sůl, pepř...

 
3. 11. 2019 | | Rubrika: Zeleninové

Rajská s houbami

Na cibuli nadrobno nakrájené osmahneme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky. Přidáme předem namočené hřibovité houby i s nálevem, rajský protlak a zeleninový bujón v kostce a uvaříme doměkka. Ke konci varu přidáme konzervované fazole a prohřejeme.

 
30. 9. 2019 | | Rubrika: Zeleninové

Italská cuketová polévka

60 ml panenského olivového oleje, 1 lžíce nadrobno nasekaného česneku, hrst nasekaných bazalkových lístků, mořská sůl a mletý bílý pepř, 1 kg cuket, 750 ml zeleninového vývaru, 60 ml smetany na vaření, hrst nasekané hladkolisté petrželky, 50 g strouhaného parmazánu + další k podávání, osmažený bílý chléb...

 
15. 7. 2019 | | Rubrika: Zeleninové

Tarator

1 salátová okurka nakrájená nadrobno, 600 g bílého jogurtu, 3 prolisované stroužky česneku, hrst pokrájeného kopru, olivový olej, voda, sůl, na ozdobení 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů

 
19. 6. 2019 | | Rubrika: Zeleninové

Hráškový krém s mascarpone

Olivový olej extra panenský, 4 mladé cibulky, 400 ml zeleninového vývaru, 300 g mraženého hrášku, 4 lžíce mascarpone, hrst bazalky, sůl...

 
27. 4. 2019 | | Rubrika: Zeleninové

Vichyssoise

Na másle osmahneme 1 velký nakrájený pórek a 1 cibuli. Přidáme ¾ l zeleninového vývaru, 400 g nakrájených brambor, špetku muškátového oříšku a mletého koriandru, 1 bobkový list, osolíme, opepříme a vaříme doměkka. Odstraníme bobkový list, vše rozmixujeme, vmícháme 2 lžíce citronové šťávy a 1 žloutek a již nevaříme. Podáváme vychlazené.

 
26. 4. 2019 | | Rubrika: Zeleninové

Okurková polévka s brambory

250 g brambor, 250 g okurek, 200 g zakysané smetany, 30 g hladké mouky, ocet, kopr, černý pepř, kmín, sůl...

 
3. 4. 2019 | | Rubrika: Zeleninové

Krémová polévka ze salátu

1 malý salát, 1 malý pórek, 1 menší cibule, 1,5 litru zeleninového vývaru, 150 ml smetany, olej, sůl, pepř...

 
30. 3. 2019 | | Rubrika: Zeleninové

Kapustová polévka s brambory a houbami

50 g cibule, 30 g slunečnicového oleje, 50 g hub, 150 g kapusty, zeleninový vývar, 100 g brambor, 8 g hladké mouky, 100 ml mléka, mletý černý pepř, sůl, česnek...

 
3. 2. 2019 | | Rubrika: Zeleninové

Červený baršč

1 kg červené řepy, 3 stroužky česneku, 1 bobkový list, 2 zrnka pepře, 3 sklenice převařené a zchlazené vody, 1 polévková lžíce soli

1½ l vody, 3 mrkve, 1 petržel, ½ pórku, 1 cibule, 3 snítky petrželky, 2 lžičky sušené majoránky, 2 stroužky česneku, 1½ sklenice jablečné šťávy, čerstvě mletý černý pepř, 1 lžička cukru, 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje, asi 2 čajové lžičky soli...

 
28. 1. 2019 | | Rubrika: Zeleninové