Jdi na obsah Jdi na menu

Zeleninové

Příspěvky

Z fazolkových lusků

Zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené fazolky a osmahneme. Zalijeme vývarem, vložíme brambory, přidáme pepř a bobkový list a uvaříme do poloměkka. Vmícháme závrtku ze zakysané smetany a mouky a dovaříme. Můžeme dochutit cukrem a octem.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Kapustová s těstovinami

Očištěnou kapustu nakrájíme na čtverečky, mrkev na nudličky anebo ji nastrouháme nahrubo, česnek na plátky, vsypeme do vývaru a vaříme. Asi za 5 minut zavaříme těstoviny a uvaříme doměkka.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Mangoldová / špenátová se smetanou

Na másle lehce osmahneme cibuli a česnek. Přidáme pokrájené čepele mangoldu či špenát, zalijeme vodou, přidáme bujón a povaříme. Rozmixujeme. Vlijeme závrtku ze smetany a trochy mouky a povaříme. Nakonec přidáme muškátový květ, pepř, dosolíme a podáváme s osmaženým pečivem.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Z nakládaných paprik

1 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 250 g nakládaných paprik, 2 malé konzervy rajského protlaku, 250 ml mléka, 2 kostky bujónu, 50 g balkánského sýra, oregano, pepř...

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Dýňová se smetanou

Nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme nakrájenou dýni, krátce osmahneme, zalijeme vodou, vhodíme zeleninový bujón, okořeníme bílým pepřem a muškátovým ořechem a uvaříme doměkka. Rozmixujeme, přidáme smetanu na vaření a ještě prohřejeme.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Pórková se sýrem

Pórek nakrájený na tenká kolečka orestujeme na oleji nebo másle, zasypeme trochou mouky a ještě chvíli smažíme. Zalijeme vodou, přidáme zeleninový bujón, sůl a muškátový oříšek, vložíme tavený sýr a povaříme. Podáváme s osmaženými kostičkami pečiva.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Brokolicová krémová

500 g brokolice, 200 g brambor, 200 g smetany na vaření, asi 1 l zeleninového vývaru, sůl, pepř, muškátový oříšek…

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Salátová

Na oleji dorůžova osmahneme cibulku. Zalijeme vodou, přidáme masox, bobkový list a mletý pepř. Přivedeme k varu, přidáme závrtku ze zakysané smetany a mouky a povaříme. Podle chuti přidáme ocet a sůl a na talířích posypeme nakrájeným hlávkovým salátem.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Z mangoldu

Ve vodě s bujónem vaříme pokrájené brambory a řapíky mangoldu. Přidáme máslovou jíšku, čepele mangoldu nakrájené na tenké proužky a prolisovaný česnek a ještě povaříme.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Kari polévka Mulligatawny

Na másle zpěníme 1 nakrájenou cibuli, 1 oloupané jablko, 1 papriku, stonek řapíkatého celeru, 1 mrkev a 4 rozdrcené stroužky česneku. Zaprášíme 2 lžícemi hladké mouky, ochutíme kari, zázvorem, skořicí, kurkumou a 1 bobkovým listem, přilijeme ¾ l vývaru, přidáme 200 g cizrny, 200 g loupaných rajčat a vaříme asi 20 minut. Nakonec vmícháme 1 bílý jogurt.

 
8. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Minestrone

Zeleninu (brambory, cukety nebo jiná dýně, mrkev, řapíkatý celer, hrášek, špenát nebo mangold, rajčata, fazolkové lusky, pór, červená cibule, brokolice, kapusta, květák) očistíme, nakrájíme a osmahneme na olivovém oleji s rozdrceným česnekem. Zalijeme vínem, přilijeme vývar, přidáme bobkový list, dosolíme a uvaříme doměkka. Nakonec ochutíme strouhaným parmazánem a posypeme petrželkou a/nebo bazalkou. Brambory můžeme nahradit těstovinami.

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Čínská s pórem, žampiony, pekingským zelím a nudlemi

Necháme rozvonět nakrájený pór na oleji, přidáme k němu žampiony (čerstvé nebo z konzervy), krátce osmahneme, zalijeme horkou vodou, přidáme na proužky nakrájené pekingské zelí, bujón a kmín a povaříme. Po chvíli přidáme rýžové nudle a wei-su a ještě chvilku povaříme.

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Kapustová

Nakrájenou kapustu uvaříme v zeleninovém vývaru, do něj pak rozmícháme tmavší cibulovou jíšku, kmín a rozetřený česnek. Necháme provařit.

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

Bramborovo-cuketový krém

2 cukety, 3 střední brambory, 1 cibule, 5 lžic zakysané smetany, máslo, ¾ l vody, bujón, pepř, muškátový oříšek nebo kopr, sůl

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové

S drožďovými knedlíčky

Nadrobno nakrájenou cibuli necháme na tuku zesklovatět, rozpustíme v ní nadrobené droždí a počkáme, až se začne oddělovat od tuku. Sejmeme z ohně a přidáme vejce a strouhanku a okořeníme solí, pepřem a majoránkou. Na tuku osmahneme nakrájenou kořenovou zeleninu, zalijeme bujónem a přivedeme k varu. Mokrou lžičkou tvarujeme knedlíčky a zaváříme je do polévky.

 
1. 5. 2016 | | Rubrika: Zeleninové