Jdi na obsah Jdi na menu

Severská zimní zeleninová polévka

1 lžíce panenského olivového oleje, ½ cibule, 1 menší pór (bez tmavě zelených listů), 1 stroužek česneku, 130 g ječných krup, 3 kostky zeleninového bujónu, několik větviček tymiánu, 1 bobkový list, 250 g celeru, 150 g pastináku, sůl a čerstvě mletý pepř, 200 g čerstvého špenátu, špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

Kroupy pokud možno předem namočíme. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej. Přidáme cibuli nakrájenou na proužky a prolisovaný česnek a smažíme na mírném ohni dosklovita za občasného míchání. Přidáme kroupy, vodu, zeleninový bujón, tymián a bobkový list a přivedeme k varu. Přidáme celer a pastinák, oloupané a nakrájené na 1cm kostičky, pórek nakrájený na kolečka a dochutíme solí a pepřem. Vaříme na mírném ohni téměř doměkka. Nakonec vmícháme špenát a muškátový oříšek a vaříme ještě 5 minut.

Upravený originální recept

severska_zimni_zeleninova.jpg