Jdi na obsah Jdi na menu

Krémová česnečka z kořenové zeleniny s krutony

300 g celeru, 300 g kořenové petržele, 1 středně velká cibule, 1 lžíce oleje, 3 lžíce másla, 7 stroužků česneku, 1 lžička soli, 1,2 I zeleninového vývaru, 250 ml 12% smetany, hrst plocholisté petrželky

K podávání: krutony z bílého pečiva, 1 lžíce bazalkového pesta, 1 lžíce olivového oleje

Celer, kořenovou petržel a cibuli očistíme a nakrájíme na středně velké kousky. V hrnci rozpálíme olej a máslo, přidáme zeleninu a orestujeme. Česnek očistíme a 4 stroužky nakrájíme na plátky. Přidáme je do hrnce a ještě chvíli restujeme. Zalijeme zeleninovým vývarem a smetanou a vaříme doměkka, přibližně 20 minut Přidáme zbylé 3 stroužky prolisovaného česneku a 5 minut vaříme. Petrželku omyjeme a nakrájíme. Hotovou polévku rozmixujeme dohladka a vmícháme do ní petrželku. Polévku podáváme s krutony a ozdobíme ji pestem a olejem.

kremova_cesnecka_z_korenove_zeleniny_s_krutony.jpg