Jdi na obsah Jdi na menu

Hustá polévka ze zeleniny a fazolí

1 lžíce olivového oleje, 320 g brambor, 120 g mrkve, 60 g celerových řapíků, 3 stroužky česneku, ¾ lžičky sušeného oregana, ½ lžičky sušené majoránky, ¼ lžičky sušeného chili, 1 l zeleninového vývaru, 2 bobkové listy, 480 g vařených bílých fazolí, 60 ml smetany, velká hrst špenátu, petrželka a sůl podle chuti

Brambory, celer a mrkev nakrájíme na menší kousky. V hrnci zahřejeme olej nad střední teplotu a přidáme brambory, mrkev, celer, prolisovaný česnek, oregano, majoránku, chili a bobkové listy. Chvilku restujeme. Přilijeme zeleninový vývar a přivedeme do varu. Necháme pomalu vařit asi 10 minut, pak přidáme bílé fazole a smetanu a vaříme doměkka, tedy dalších 5-10 minut. Přelijeme část polévky do jiného hrnce, vyndáme z ní bobkové listy a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Rozmixovanou polévku nalijeme zpět do hrnce, přidáme špenát a promícháme. Dochutíme kořením a přimícháme petrželku.

Mírná adaptace původního receptu

husta_ze_zeleniny_a_fazoli.jpg