Jdi na obsah Jdi na menu

Zapečené těstoviny s brokolicí

400 g krátkých silných těstovin (penne, vrtulky), 1 cibule (nejlépe červená), 500 g brokolice, 1 kostka zeleninového vývaru, 2 lžičky francouzské hořčice, 200 ml smetany na vaření, 150 g strouhaného sýra (ementál, čedar nebo směs), 3 lžíce strouhanky, 1 lžička sušeného tymiánu, sůl a pepř

Ve velkém hrnci uvedeme do varu vodu, osolíme ji, vsypeme těstoviny a košťálky brokolice. Povaříme a 3 minuty před koncem přidáme ještě růžičky brokolice. Těstoviny uvaříme na skus. Obsah hrnce scedíme a asi 150 ml vody od vaření necháme stranou. Rozpustíme v ní bujonovou kostku, rozšleháme v ní hořčici a smetanu, přidáme tymián a podle chuti sůl a pepř. Přivedeme k varu, přidáme polovinu sýra a prohřejeme, dokud se sýr nerozpustí. Těstoviny s brokolicí přesuneme do vymazané zapékací mísy, přelijeme omáčkou a posypeme nadrobno nakrájenou cibulí a nakonec směsí strouhanky a zbylého sýra. Pečeme asi 25 minut na 200 ºC. Před podáváním necháme 5 minut stát.

zapecene_testoviny_s_brokolici.jpg