Jdi na obsah Jdi na menu

Jižanské fazole

½ kg suchých červených fazolí, 2 lžíce oleje, 1 střední cibule, 1 zelená paprika, 2 střední stonky řapíkatého celeru, 6 stroužků česneku, 1 lžička sušeného tymiánu, 1 lžička mleté papriky, ½ lžičky soli, ¼ lžičky mletého pepře, špetka mleté kajenské papriky, 2 bobkové listy, 2 kostky zeleninového vývaru, 2 lžíce čerstvé petrželky

Fazole přes noc namočíme, vyměníme jim vodu a uvaříme. V hrnci na středním ohni rozpálíme olej a smažíme na něm cibuli, papriku a řapíkatý celer nakrájené na kostičky, dokud nezačnou hnědnout. Přidáme prolisovaný česnek a smažíme, dokud se nerozvoní. Přidáme tymián, papriku, sůl a pepř a dobře promícháme. Přidáme bobkové listy, vodu a zeleninový vývar a uvaříme doměkka. Čtvrtinu fazolí rozmixujeme i s částí vývaru a všechny fazole přidáme do zeleninového základu. Vše ještě přivedeme k varu. Nakonec přidáme nasekanou petrželku. Podáváme s rýží.

Podle původního receptu

jizanske_fazole.jpg