Jdi na obsah Jdi na menu

Pohankové lívance

300 ml vlažného mléka,1 lžíce sušeného droždí, 1 lžička krupicového cukru, 1 vejce, 100 g pohankové mouky, 100 g hladké mouky, olej nebo máslo na smažení

Do mléka přidáme droždí a cukr a rozmícháme. Přidáme žloutek, obě mouky a promícháme.  Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout, těsto by mělo zhruba zdvojnásobit svůj objem. Z bílku vyšleháme tuhý sníh a vmícháme do těsta. Rozehřejeme lívanečník, vytřeme ji olejem či máslem a postupně smažíme lívance.

Podáváme nasladko; anebo naslano:

  • s řepou: vařená najemno nastrouhaná řepa, žervé nebo čerstvý smetanový sýr, sůl, pepř; zdobení: plátek vejce natvrdo a řeřicha
  • s makrelou: uzená makrela, pomazánkové máslo nebo zakysaná smetana, křenová pasta; zdobení: okurka a sezam
  • s kaviárem: zvlášť zakysaná smetana a kaviár; zdobení: snítka kopru

Podle původního receptu

pohankove_livance.jpg