Studená kuchyně
Příspěvky
Polentový slaný koláč se špenátem
Uvaříme polentu podle základního receptu. Mezitím si připravíme zálivku z vejce, nastrouhaných nebo rozetřených sýrů a mléka nebo zakysané smetany a ochutíme solí a pepřem. Polentu vlijeme do formy vyložené pečicím papírem. Poklademe špenátem, případně zasypeme cibulí nakrájenou na jemné proužky a zalijeme zálivkou. Pečeme na 175 °C asi 35 minut v horkovzdušné troubě, v klasické o něco déle. Povrch by měl být zlatavý. Koláč necháme před krájením vychladnout.
Nivová pomazánka
Nivu nastrouháme najemno, utřeme s trochou taveného nebo čerstvého sýra a případně zředíme mlékem. Vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli. Vhodnou ozdobou jsou rajče, paprika nebo vlašský ořech.
Celerová pomazánka
1 menší celer nastrouháme najemno, pokapeme citronovou šťávou, přidáme nadrobno nakrájenou polovinu menší cibule, 1 majonézu a podle chuti osladíme a osolíme.
Salát s teplými brambory a špenátem
500 g salátových brambor, 3 lžíce olivového oleje, hrubá mořská sůl, 2 červené cibule, 140 g žampionů, 1 lžíce hrubozrnné hořčice, 1 lžíce červeného vinného octa, 100 g špenátových listů, 85 g sýra s modrou plísní...
Švestkové čatný
900 g švestek, 2–3 šalotky nakrájené najemno, 5 cm čerstvého zázvoru nastrouhaného, 220 ml čerstvé pomerančové šťávy, 100 ml suchého červeného vína, 140 g rozinek, 1 kousek celé skořice, 50–70 g hnědého třtinového cukru, 1 lžička mletého chilli, 2 snítky tymiánu...
Luxusní mrkvový salát
5 velkých mrkví, 2–3 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce cukru, 1 lžíce octa, sůl, čerstvé bylinky na ozdobu (pažitka, petrželka, koriandr...)...
Teplý bramborový salát s uzenou makrelou
500 g brambor, 150 g zakysané smetany, 2 lžičky konzervovaného křenu, šťáva z poloviny citronu, maso z 1 uzené makrely (asi 200 g), 40 g rukoly, sůl, čerstvě mletý pepř...
Hermelínový dortík
2 větší nebo 4 malé vyzrálé Hermelíny bez příchuti, 200 g Lučiny, 4 lžíce nahrubo mletých vlašských ořechů, 1 stroužek česneku, špetka soli, půlky jader vlašských ořechů a kuličky hroznového vína na ozdobu, rukola k podávání...
Zdravější než tatarka
Kelímek dobrého bílého jogurtu, najemno nastrouhaná nakládaná okurka, lžíce nadrobno nakrájené cibule, lžička najemno mleté hořčice, trošičku Vegety, pár kapek octa, případně lžička nevýrazného oleje a trochu soli
Bruschetta
Na mělkém talíři rozmícháme olivový olej a rozdrcený česnek. Touto směsí protáhneme silné plátky bílého chleba a v troubě je zapečeme pod grilem. Mezitím rozkrájíme na kousky rajčata, zbavíme je semínek, přidáme čerstvou bazalku a osolíme. Přemístíme na grilované chleby, ozdobíme olivami nebo parmazánem a ihned podáváme.
Kozí rohy plněné balkánským sýrem
Z papriček odkrojíme horní část se stopkou, podélně je nařízneme, pootevřeme a opatrně je zbavíme jádřince. Pak je naplníme balkánským sýrem. Na pánvičce rozehřejeme olivový olej a papričky zvolna opečeme ze všech stran. Poté obsah pánvičky vložíme do misky, posypeme jemně usekaným česnekem a nahrubo natrhanou petrželovou natí, zlehka promícháme a necháme odležet přes noc v chladu. Podáváme s listovým salátem a bílým pečivem.
Suši
200 g kulatozrnné rýže, 250 ml vody, 5 lžic rýžového octa, 2–3 lžíce krupicového cukru, půl lžíce soli...
Jarní chlebíčky
1 veka, několik vajec, máslo, 2 vaničky majonézy, 1 lžíce kečupu, 1 lžička kremžské hořčice, cibule, sůl...
Salát z mangoldu à la mořské řasy
Blanšírované nakrájené čepele mangoldu promícháme se sójovou omáčkou, zázvorem, prolisovaným česnekem, sezamovým olejem a troškou octa. Necháme uležet.
Cuketový salát
1 cuketa, ½ kg rajčat, kelímek zakysané smetany, stroužek česneku, 1–2 lžíce hořčice, sůl, pepř