Jdi na obsah Jdi na menu

Salát z pečené zeleniny s čočkou

150 g černé čočky, podzimní zelenina (řepa, cibule, dýně, mrkev, ředkev, batáty, celer, petržel), 1 palice česneku, 3 lžíce olivového oleje, hrst čerstvé petrželky, 1 lžíce medu, šťáva z 2 limetek nebo 1 citronu, 200 g sýra Feta nebo Jadel, sůl, pepř

Propláchnutou čočku uvaříme na skus, cca 20 minut, lehce slané vodě. Poté slijeme přebytečnou vodu. Mezitím si připravíme zeleninu: oloupeme ji (pokud je potřeba), očistíme a nakrájíme na kousky. Palici česneku necháme v celku, jen seřízneme vršek. Zeleninu dáme do většího pekáčku vyloženého pečicím papírem, zakápneme olivovým olejem a osolíme. Česnek dáme řeznou stranou dolů. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C doměkka. Stroužky upečeného česneku vyjmeme ze slupky, rozmačkáme vidličkou, osolíme, opepříme, přidáme med a citrusovou šťávu. Pečenou zeleninou smícháme s čočku a zálivkou a promícháme. Zasypeme nastrouhaným či nakrájeným sýrem.

Místo česneku můžeme použít dijonskou hořčici.

salat_z_pecene_zeleniny_s_cockou.jpg