Francouzský citronový koláč
140 g másla, 2 žloutky, 60 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 210 g hladké mouky, citronová kůra z 1 citronu
Citronový krém: 280 g cukru krupice, 4 vejce, citronová kůra ze 3–4 citronů, 125 ml citronové šťávy, špetka soli, 110 g másla
Změklé máslo s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky, kůrou a špetkou soli utřeme do pěny. Přidáme mouku a zapracujeme. Těsto zabalíme do fólie a dáme asi na půl hodiny vychladit. Poté rozválíme a přendáme do kulaté koláčové formy o průměru 25–27 cm, kde jej opatrně domáčkneme do krajů. Do těsta uděláme několik dírek vidličkou a pečeme na 170 °C zhruba 20 minut. Necháme vystydnout.
Mezitím na krém vyšleháme cukr s vejci, poté přidáme citronovou šťávu i kůru. Ve vodní lázni vše zahříváme (ale nevaříme!), dokud krém nezhoustne na konzistenci řidšího pudinku. Do krému vmícháme nakrájené máslo a vylijeme ho do vystydlého korpusu. Necháme alespoň 24 hodin vychladit.