Jdi na obsah Jdi na menu

Karamelový koláč s vlašskými ořechy

175 g hladké mouky + na pomoučnění, 85 g studeného másla nakrájeného na kousky, 50 g krupicového cukru, špetka soli, 1 žloutek

Na náplň: 200 g krupicového cukru, 100 g másla nakrájeného na kousky, 200 ml smetany ke šlehání, 200 g rozpůlených jader vlašských ořechů

Předehřejeme troubu na 190 °C. Mouku, máslo, cukr a sůl mícháme v robotu, dokud směs nezačne připomínat drobenku. Přidáme žloutek, 1–2 lžíce studené vody a promícháme do pevného a hladkého těsta, které propracujeme na pomoučněném válu dohladka. Pak ho rozválíme, vyložíme jím kulatou formu o průměru 24 cm a dáme na 10 minut do ledničky. Pak propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě 15 minut.

Mezitím uděláme náplň. V těžké pánvi pomalu zahříváme cukr a 3 lžíce vody. Mícháme, až se cukr rozpustí. Pak zesílíme plamen a necháme cukr probublávat, až získá karamelovou barvu. Stáhneme s ohně, vmícháme máslo a pak smetanu. Přivedeme znovu k varu a prudce vaříme a mícháme, až směs zhoustne. Pak přidáme ořechy. Ořechovou náplň rovnoměrně rozprostřeme na koláč a dáme na dalších 8–10 minut péct, až bude bublat.

karamelovy_kolac_s_vlasskymi_orechy.jpg