Lepivý datlový dezert
Na moučník: 225 g vypeckovaných datlí, 175 ml vody, 1 lžička vanilkového extraktu, 175 g hladké mouky plus další na vymazání, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička kypřicího prášku, 2 vejce, 85 g másla a další na vymazání, 140 g třtinového cukru, 2 lžíce melasy nebo cukrového sirupu, 100 ml mléka
Na přeliv: 175 g třtinového cukru, 50 g másla, 225 ml 40% smetany, 1 lžíce melasy nebo cukrového sirupu
K podávání: vanilková zmrzlina, mochyně
Postup:
Moučník: Nakrájíme datle na kousky a v misce je zalijeme vroucí vodou. Necháme je asi 30 minut stát, dokud nevychladnou a nenasáknou se. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou a předehřejeme troubu na 180 ºC. V míse několik minut šleháme změklé máslo a cukr, dokud se nespojí. Poté přidáváme vejce, melasu, mléko, mouku, jedlou sodu a kypřicí prášek. Datle rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme. Vmícháme do nich vanilkový extrakt a nakonec vše vmícháme do těsta. Vlijeme ho do fromy a pečeme asi 40 minut (podle tvaru formy).
Přeliv: Do kastrůlku dáme cukr a máslo a polovinu smetany. Za stálého míchání přivedeme na mírném ohni k varu, dokud se cukr zcela nerozpustí. Vmícháme melasu, mírně zvýšíme teplotu a za občasného míchání necháme 2–3 minuty probublávat, dokud směs nezíská sytou karamelovou barvu. Sundáme s ohně a zašleháme zbytek smetany.
Moučník podáváme přelitý a s kopečkem zmrzliny, ozdobený mochyní.
Poznámka: Je možné vše připravit 1–2 dny předem. Do žáruvzdorné nádoby nalijeme asi polovinu přelivu, položíme na něj nakrájený moučník a přelijeme zbytkem. Volně je přikryjeme alobalem, aby se omáčka nerozmazala (není potřeba dezert chladit). Před podáváním rozehřejeme troubu na 180 °C a dezert prohříváme, stále přikrytý, 15–20 minut nebo dokud přeliv nezačne bublat.
Překlad původního receptu