Jdi na obsah Jdi na menu

Cizrnový koláč farinata

300 g cizrnové mouky, 900 ml studené vody, 100 g panenského olivového oleje, 10 g soli

Do objemné mísy vlijeme vodu a za stálého a energického míchání, aby se nevytvořily hrudky, přisypeme mouku. Překryjeme potravinářskou folií a necháme odpočinout 4–10 hodin. Občas promícháme a odpěňovačkou odstraníme s povrchu pěnu. Předehřejeme statickou troubu na 250 °C. Přidáme sůl a polovinu oleje a dobře promícháme – těsto má velmi tekutou podobu. Zbylým olejem důkladně potřeme nepřilnavý plech. Těsto nalijeme doprostřed plechu. Vařečkou dobře promícháme, aby se olej a mouka stejnoměrně rozložily. Můžeme posypat rozmarýnem, cibulí nebo jarní cibulkou. Pečeme 10 minut na nejnižší přihrádce, poté můžeme farinatu pokrýt čerstvým sýrem, gorgonzolou, salsicciou anebo mladými sardelkami. Dalších 10–15 minut pečeme na přihrádce nejvyšší, dokud nezíská oříškové zabarvení. Podáváme ji ještě horkou, např. s čerstvým salátem ochuceným vinaigrette a sýrovým talířem.

Podle originálního receptu

cizrnovy_kolac_farinata.jpg