Jdi na obsah Jdi na menu

Cizrna na paprice

300 g suché cizrny, 1 bobkový list, 2 lžičky sušeného oregana a/nebo majoránky, 1–2 lžíce slunečnicového oleje, 2 cibule nakrájené nadrobno, 1 vrchovatá lžíce sladké papriky, 1 vrchovatá lžička hladké mouky, 2 kostky zeleninového bujónu, 200 ml mléka (nebo smetany), sůl, příp. 1 pórek nakrájený našikmo a šťáva z citronu

Cizrnu propláchneme a namočíme přes noc. Vodu před vařením vyměníme. Vaříme v tlakovém hrnci, po natlakování asi 25 minut. (Luštěniny vařené pod tlakem mají krémovější chuť a jsou lépe stravitelné.) Zhruba ¼ cizrny rozmixujeme dohladka s mlékem a moukou.

Ve větším kastrolu na oleji orestujeme cibuli, pak přidáme sladkou papriku a ještě chvilku restujeme. Přilijeme trochu vývaru z cizrny, rozmixovanou cizrnu s mlékem a moukou, promícháme, ochutíme bobkovým listem a bylinkami, přidáme kostky bujónu, osolíme a přivedeme k varu. Přidáme zbylou cizrnu spolu s částí vývaru nebo se vším vývarem a vodou (dle požadované hustoty) a za občasného míchání vaříme na mírném ohni asi 5 minut. Pro odlehčení můžeme přidat před koncem varu pórek a/nebo citronovou šťávu. Podle potřeby dochutíme solí. Podáváme s těstovinami, noky nebo knedlíkem.

cizrna_na_paprice_ii.jpg