Jdi na obsah Jdi na menu

Dýňové rizoto

1 kg dýně Hokkaido, 3 lžíce olivového oleje, malý svazek šalvěje, 240 g kulatozrnné rýže, asi ½ l zeleninového vývaru, 50 g másla, 1 cibule, 1 malá sklenička bílého vína, 50 g parmazánu + na posypání

Troubu předehřejeme na 220 °C. Dýni nakrájíme na kousky, promícháme se lžící oleje a polovinou nasekaných šalvějových lístků. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 30 minut dozlatova. Mezitím v hrnci rozpustíme polovinu másla, přisypeme drobně nakrájenou cibuli a lehce ji osmahneme. Přidáme rýži, lehce osmahneme, vlijeme víno a zalijeme částí zeleninového vývaru. Podléváme vývarem a udusíme doměkka. Zbylé šalvějové lístky osmažíme na oleji dokřupava. Pečenou dýni rozmačkáme vidličkou a s nastrouhaným parmazánem a zbylým máslem ji vmícháme do rýže. Nakonec ozdobíme šalvějí a posypeme parmazánem.

dynove_rizoto.jpg