Jdi na obsah Jdi na menu

Italské rizoto

150 g másla, 1 menší cibule, 320 g kulatozrnné rýže s vysokým obsahem škrobu (Arborio nebo Carnaroli), 200 ml suchého bílého vína, zeleninový vývar, sůl, pepř, 4 lžíce strouhaného parmazánu nebo Grana Padano

V kastrolu rozpustíme větší část másla, přidáme jemně nakrájenou cibuli (případně i česnek) a na mírném ohni ji lehce osmahneme. Přisypeme nepropláchnutou rýži a asi 3 minuty ji smažíme, dokud se nespojí s máslem a cibulkou. Přilijeme víno a chvíli bez míchání povaříme, aby vyprchal alkohol a tekutina se vsákla do rýže. Poté postupně přidáváme po malých naběračkách horký vývar: vždy, když se tekutina téměř vsákne a odpaří, přidáme další dávku a mícháme. Po 15 minutách začneme ochutnávat, zda je rýže hotová: vláčná, ale s pevnými středy. Poté stáhneme s ohně, přidáme zbytek másla a parmazán a vařečkou prudce vyšleháme. Podle chuti dosolíme a opepříme. Po rozhrnutí vidličkou se rýže má pomalu vrátit.

V průběhu přípravy je možné rizoto ochutit různými ingrediencemi, ty se nejčastěji přidávají do rýže uprostřed vaření. Pokud ovšem používáme syrovou zeleninu nebo zmrazené ingredience, necháme je několik minut smažit na cibuli ještě před přidáním rýže, a potom je dusíme s celou směsí.

Pokud rizoto obsahuje ryby nebo mořské živočichy, sýr se do něj nepřidává.

rizoto.jpg