Jdi na obsah Jdi na menu

Treska po dalmatsku

1 kg filet nebo filé z mořských ryb (makrel, tresek), 1 citron, sůl a mletý pepř, 50 g čerstvých bylinek (kopr, petrželka, pažitka), 3 lžíce oleje, 1 cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku, hladká mouka

Citron přelijeme vroucí vodou, důkladně omyjeme, osušíme a rozpůlíme. Jednu půlku vymačkáme na porce ryby, pak je osolíme a opepříme. Druhou půlku rozkrájíme na tenké plátky. Bylinky omyjeme, osušíme a najemno pokrájíme. Cibuli oloupeme a nadrobno posekáme. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli na něm zesklovatíme. Přidáme plátky citronu, posekané bylinky a prudce společně smažíme 3–4 minuty. Pak vmícháme rajčatový protlak a ještě chvíli smažíme. Porce ryby poprášíme hladkou moukou, vložíme je do pánve, přikryjeme poklicí, snížíme přívod tepla a společně dusíme asi 5 minut. Obrátíme a ještě asi 3–4 minuty podusíme. Nakonec pánev stáhneme z ohně a pod pokličkou necháme porce ryby dojít. Narovnáme je na mísu, přelijeme vydušenou šťávou a podáváme nejlépe s bramborovou kaší.

treska_po_dalmatsku.jpg